ACTUEEL

Kamer wil dat apotheken verplicht worden cash te accepteren

Het kabinet moet regelen dat klanten in apotheken contant kunnen blijven betalen. Dat vindt de Tweede Kamer, die bezorgd constateert dat meer en meer apotheken alleen nog pinbetalingen accepteren.

De Kamer denkt in het spoor van CDA en 50PLUS dat veel mensen, bijvoorbeeld veel ouderen, liever cash betalen dan met hun pinpas. Deze mensen weten vaak niet goed hoe elektronisch betalen werkt. Of ze hebben een kleine beurs, en denken beter te kunnen overzien hoeveel ze nog te besteden hebben als ze dat in munten en biljetten kunnen uittellen. Ouderenorganisaties en de Consumentenbond drongen er daarom ook bij de Kamer op aan apothekers het aannemen van contanten te verplichten.

Pinpas

Steeds meer apothekers weigeren cash en willen dat alleen nog met de pinpas wordt betaald. "Wettelijk gezien mag het, maar wat ons betreft komt daar verandering in. Apothekers hebben een zorgplicht en mogen geen drempels opwerpen", stelt directeur Olof King van de Consumentenbond. Volgens hem is pinnen voor sommige ouderen, kinderen en mensen met een beperking lastig. "Door cash niet te accepteren, sluit je hen buiten. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.''

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) denkt dat hij apothekers dat niet kan voorschrijven en maakte daarom bezwaar tegen de wens van de Kamer. Maar die had daar geen boodschap aan. (ANP)

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

5 maart 2019

Wauw. De veiligheid van de zorgverleners wordt zonder problemen opgeofferd voor betaalgemak c.q. de onwilligheid om zich aan de moderne tijd aan te passen van een politiek aantrekkelijke groep. We mogen hopen dat dit ondoordachte plan snel wordt afgewezen.

Jacob Wijnia

6 maart 2019

Uit de Arbo catalogus apotheek: "In de apotheek is niet veel geld aanwezig, overvallers kunnen het gemunt hebben op medicijnen dan wel drugs." Misschien dan ook maar de medicijnen weghalen om de veiligheid van de medewerkers niet verder op te offeren.
Gewoon contante betalingen mogelijk blijven maken. Ga maar eens te rade bij de Belgen, daar wordt nog heel veel contant betaald en daar zijn super handige wisselautomaten.

Top