ACTUEEL

Oud-VWS-bewindsman Hans Simons overleden

In zijn woonplaats Renesse is op woensdag 27 maart Hans Simons overleden. Hij was namens de PvdA onder meer staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Simons was 71 jaar. Zijn familie heeft het overlijden bekendgemaakt.

Van 1989 tot 1994 was hij staatssecretaris van Volksgezondheid in het kabinet-Lubbers III. Zijn komst naar Den Haag was bij de formatie van het derde kabinet-Lubbers een van de verrassingen. Simons wist zich de weerbarstige materie van zijn portefeuille snel eigen te maken. Hij kwam met een naar hem genoemd plan voor een nieuw verzekeringsstelsel in de gezondheidszorg, het plan-Simons.

Zeeuwse ziekenhuizen

Na het staatssecretarisschap werd Simons weer wethouder in Rotterdam. Hij was dat ook al vanaf 1982 tot 1989. Na zijn vertrek uit Rotterdam werd hij voorzitter van de raad van bestuur van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn in Utrecht. Van 2005 tot 2009 was Simons voorzitter van de raad van bestuur van de Oosterschelde ziekenhuizen, nu onderdeel van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. Tot begin 2018 was hij voorzitter van branchevereniging Ambulancezorg Nederland, een functie die hij zeven jaar bekleedde. Ook was hij vanaf 2010 voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting DBC Onderhoud, totdat de stichting in 2014 opging in de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

Goede zaak 

‘Respect’ is het woord dat Simons typeert, aldus de PvdA in een reactie. "De goede zaak en het welzijn van mensen was in alles wat Hans deed het belangrijkste uitgangspunt. Wij herinneren hem als bevlogen staatssecretaris en ook als wethouder met een enorm hart voor de publieke zaak. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met het verlies van deze bijzondere man.'' (ANP/Skipr)

hans_simons

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top