ACTUEEL

Patiënten laaiend over prijsstijging depressiemedicijn

De Depressievereniging, het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen en Plusminus zijn woedend over een verviervoudiging van de prijs van het medicijn Priadel. Volgens de patiëntenverenigingen toont de farmaceutische industrie hiermee haar ware gezicht en laten fabrikanten opnieuw zien dat winstbejag boven gezondheidsbelangen gaan.

Fabrikant Essential Pharma uit Groot-Brittannië verhoogt met ingang van 1 juli de prijs van het medicijn van 4,76 naar 15,78 euro per honderd stuks. Priadel was eerder eigendom van het Franse Sanofi, maar werd in maart door de Britten gekocht. Begin 2017 nam Essential Pharma ook al het alternatief voor Priadel Camcolit over.

Ongepast

Daarmee heeft het bedrijf volgens de patiëntenverenigingen nu een monopolie-positie voor de twee voorkeurspreparaten van lithium. Dit medicijn wordt gebruikt door mensen met een bipolaire of depressieve stemmingsstoornis. Als gevolg van de prijsstijging moeten patiënten vanaf 1 juli een eigen bijdrage betalen van 11 euro exclusief BTW voor 100 stuks van 400 mg, wat neerkomt op 80 tot 120 op jaarbasis. “Het betreft hier een kwetsbare groep waarvan velen als gevolg van hun aandoening zijn aangewezen op een uitkering op bijstandsniveau, die bovendien bovengemiddeld zorgkosten moeten maken”, stellen de patiëntenverenigingen. Een nieuwe eigen bijdrage is dan ook “volstrekt ongewenst en ongepast”.

Schandalig

“Wij zijn dan ook van mening dat het schandalig is dat een essentieel geneesmiddel, voor de gezondheid van mensen, van de ene op de andere dag vier keer zo duur kan worden”, oordelen de patiëntenverenigingen. “Het veelgebruikte schijnargument dat het daarbij gaat om ontwikkelkosten gaat voor een medicijn dat al tientallen jaren in omloop is gaat niet op. Farma-industrie laat haar ware gezicht zien en toont wederom aan dat winstbejag boven gezondheidsbelang gaan.”
De patiëntenverenigingen vragen de politiek op te treden.

Kwetsbaar

"Voor het merendeel van de patiënten helpt dit medicijn om de stemming stabiel te houden en een depressie of (hypo)manie te behandelen en te voorkomen", schrijven beide verenigingen. "Het betreft hier een kwetsbare groep waarvan velen als gevolg van hun aandoening zijn aangewezen op een uitkering op bijstandsniveau, die bovendien bovengemiddeld zorgkosten moeten maken."

De farmaceut, die in handen is van een Britse miljardair, kwam in 2017 ook al in opspraak door prijsverhogingen van verschillende medicijnen die het had gekocht van andere fabrikanten. Het ging om Norgalax (een laxerend medicijn), Slow K (een medicijn voor mensen met een tekort aan kalium), Calcitonine (bij te hoog calcium en de ziekte van Paget, een botziekte) en dus Camcolit, een medicijn voor mensen die manisch depressief zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top