HRM

Jeugdzorg demonstreert volgende week in Den Haag

Medewerkers in de jeugdzorg houden voor het eerst in de geschiedenis volgende week een demonstratie. Van de minister willen ze extra geld en van de werkgevers een betere nieuwe cao.

Vakbonden FNV, CNV en Jeugdzorg Nederland eisen 950 miljoen euro van minister Hugo de Jonge van VWS: "Door jarenlang bezuinigen van de rijksoverheid, inkoopwaanzin door gemeenten en torenhoge administratiedruk kunnen jeugdzorgwerkers niet meer voldoende toekomen aan het werk waarvoor ze hebben gekozen, namelijk kinderen en gezinnen helpen", laat de FNV weten.

Maandenlange wachtlijsten

Volgens de bonden staan gezinnen vaak maandenlang op wachtlijsten voor hulp. En jeugdzorgwerkers kampen op hun beurt met een torenhoge werkdruk, vallen om of verlaten de sector.
Minister De Jonge heeft eerder voor dit jaar 420 miljoen euro extra toegezegd om de werkdruk en de wachtlijsten aan te pakken. In 2020 en 2021 komt daar nog eenmalig 300 miljoen euro bij. Maar de initiatiefnemers willen structureel meer geld.

Goed werkgeversschap

Vakbond FBZ doet niet mee met de manifestatie in Den Haag volgende week, maar riep enkele dagen de werkgevers in de jeugdzorg wel op om goed werkgeverschap te tonen, onder meer door een beter voorstel te doen voor de nieuwe cao.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

PJM van Loon

29 augustus 2019

De Jeugdzorg demonstreert. Waarom de Jeugd niet opnieuw? Door een enorm gebrek aan kennis over hoe het kind lichamelijk moet worden opgevoed , zodat ze voorzien van gezonde houdingen, een soepel en sterk bewegingsapparaat de wereld beter aankunnen, zien we nu het tegenovergestelde. De zorgvraag in den brede is bij onze jeugd ( in navolging USA) sterk gaan stijgen ( zittende leefstijl vanaf de wieg en technologie). Door fysiek en zichtbaar "goed afgebakken" te raken nemen ze ook al hun andere orgaansystemen mee naar beter presteren en duurzaamheid. Geen rugklachten en geen depressies in de volwassenheid, hoe mooi zou dat al zijn? De medicus Montessori en onze grootouders hamerden erop: eerst de lichaamsfuncties sterk maken, dan volgt leervermogen en gedragsvorming als bijna vanzelf. Er is een groot preventiegat ontstaan, doordat de medische wereld dit systeemdenken rond integrale groeiprocessen , hier altijd overgenomen uit de voral Duitstalige wetenschap, is gaan vergeten. Er wordt gedemonstreerd voor "meer dweilen met de kraan open". Het Jeugdzorgpersoneel steunt en kraakt , en dat op zich is reden genoeg om naar den Haag te gaan. Ze verdienen alle steun. Maar kennisomslag in common sense moet hun echte druk gaan verlichten.

Top