ACTUEEL

NVZ vraagt VWS om onderzoek hoge kosten medische claims

NVZ vraagt VWS om onderzoek hoge kosten medische claims

De NVZ vindt de sterk gestegen kosten die ziekenhuizen kwijt zijn aan medische claims "zeer zorgelijk". De organisatie zou graag zien dat minister Bruins (VWS) een onderzoek instelt.

De NVZ reageert op de hoog oplopende uitgaven voor medische claims. Bij het gespecialiseerde verzekeringsbedrijf MediRisk steeg de gemiddelde claim-uitkering vorig jaar met 20 procent tot gemiddeld 55.000 euro. Ook het eigen risico voor de ziekenhuisbesturen loopt sterk op, tot soms boven een miljoen euro per ziekenhuis per jaar. Bovendien stijgen de premies hard bij beide verzekeraars, MediRisk en concurrent Centramed. Centramed verhoogde vorig jaar de premie met 11 premie. MediRisk zal de premies de komende tien jaar met 9 procent per jaar verhogen.

Reservepot vergroten

Door de steeds hogere eigen risico's voelen veel ziekenhuisbestuurders zich gedwongen de reservepot voor deze claims (de zogenoemde 'voorzieningen aansprakelijkheid medische claims') stevig te vergroten. Zo ging die reserve bij Radboudumc het afgelopen jaar van 4,7 naar 5,8 miljoen euro, bij Bravis van 2,2 naar 3,1 miljoen euro, bij Isala Ziekenhuis van 1,6 naar 2,9 miljoen euro en bij het Catharina Ziekenhuis van 2,8 naar 4,1 miljoen euro.

Verdere juridisering

Deze trend naar fors hogere claims is een "onwelkome verdere juridisering van het beroep van arts”, aldus de woordvoerder van de NVZ. "Dit is wat je niet wil als ziekenhuisbestuurder, als arts, maar ook niet als maatschappij." Hij zegt dat NVZ-voorzitter Ad Melkert is “geschrokken” van de cijfers. Hij noemde ze "schrikbarend".

Opdracht Nivel

De NVZ vindt dat minister Bruins van Medische Zaken het instituut Nivel de opdracht moet geven voor het onderzoek: "Het is in ieders belang dat de uitgaven binnen de budgetten zoveel mogelijk worden uitgegeven aan zorg, en niet aan letselschade-advocaten."

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

19 september 2019

Lol. Eerst voer je tuchtrecht in, en daarna klaag je over een toegenomen juridisering. Misschien idee om tuchtrecht af te schaffen en de gezondheidszorg onder het normale aansprakelijkheidsrecht te scharen, inclusief verbod van paardesprong en herinvoering van de beperkte aansprakelijkheid?

Komt het met de extreme premies ook goed.

Marika Biacsics

20 september 2019

Zal ook te maken hebben met de invoering van de Wkkgz waarbij cliënten tot 25K kunnen claimen?

22 september 2019

Laat Melkert maar schrikken. Sinds in wetgeving en bij Inspectie juridisering van alles waar artsen voor staan gemeengoed dreigde te worden, gezondheidsrechtadvocaten bij advisering wetgeving naming en shaming er bij minister Schippers ( van de "harde hand" partij) er al bijna door kregen, verkneukelen om "medische missers" in tv programma's bon ton werd gemaakt en tot heksenjachten leidde( Radar: de horror-orthopeed uit Purmerend) , de aansprakelijkheidsverzekeraars mensen met een claim tot in lengte van jaren frustreren gingen ( Lees Alex Brenninkmeyers boek "Moreel Leiderschap") en de letselschadespecialisten/ advocaten de "miskleunende varkentjes wel eens even gingen wassen" , zijn de uitgekeerde bedragen inderdaad steeds hoger geworden. Het vertrouwen raakt weg in de medische stand en dan kun je dit soort bewegingen zien. NIVEL, kijk naar de USA en huiver. De "marktwerking" kwam daar ook vandaan en werd hoog geprezen door Hoogervorst. We zien wat er van kwam. De op vertrouwen gebaseerde arts patiënt relatie kon niet overleven en dat geeft veel boosheid, als er iets niet goed gaat.
In mijn eigen perikel was het juist MediRisk wat enorm veel boter op het hoofd nam, door naar die zelfde gezondheidszorgadvocaten te gaan luisteren en er zonder enige vorm van hoor en wederhoor, zelfs buitensluiting van de behandelaar tot betaling overgingen.

Top