ACTUEEL

Zorgverzekeraars volgen elkaars afspraken rondom contractering GLI

Vanaf 1 januari 2020 gaan zorgverzekeraars elkaars afspraken volgen over de contractering van zorggroepen voor de inkoop van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Deze maatregel volgt daarmee het voorbeeld van de contractering van huisartsen, meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Concreet betekent dit dat de zorgverzekeraar met het grootste marktaandeel in een bepaalde regio afspraken maakt met zorggroepen. Deze contracten gelden vervolgens ook voor de andere zorgverzekeraars, zodat zorggroepen niet steeds opnieuw afspraken hoeven te maken. De maatregel heeft alleen betrekking op het contracteren van zorggroepen en geldt niet voor individuen

Basispakket

Sinds 1 januari 2019 is GLI onderdeel van het basispakket. De interventie richt zich op het ontwikkelen en behouden van een gezonde leefstijl. Er gewerkt aan gezond(er) eten, meer bewegen, en aan een blijvende aanpassing van het gedrag op deze terreinen.

Eenvoudiger contracteerproces

Omdat de GLI nieuw is, hebben leefstijlcoaches, zorggroepen en zorgverzekeraars de afgelopen maanden hard gewerkt om met zoveel mogelijk leefstijlcoaches afspraken te maken, om zo voldoende aanbod te creëren. De betrokken partijen zijn blij met de maatregel, want zorggroepen geven al enige tijd aan behoefte te hebben aan vereenvoudiging van het contracteerproces.

Opstarten

Voor nu is afgesproken dat het volgen van elkaars afspraken vooralsnog enkel voor de jaren 2020-2021 geldt, om het opstartproces rond GLI te faciliteren. Na deze periode zullen verzekeraar dit volgbeleid naar verwachting loslaten.
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top