ACTUEEL

Amsterdam vermindert druk op ggz met 24-uursopvang daklozen

Amsterdam komt vanaf volgend voorjaar met een permanente 24-uursopvang voor dak- en thuislozen. Het stadsbestuur verwacht dat het van straat halen van de meest kwetsbare daklozen leidt tot minder overlast op straat en minder druk op crisisbedden van de ggz.

De permanente opvang is bedoeld voor de meest kwetsbaren en gaat in op 1 april als de winteropvang - die in december ingaat - eindigt. De gemeente wil hiermee dak- en thuislozen na een zorgvuldige screening een traject op maat aanbieden met uitzicht op een eigen dak boven hun hoofd. Zo krijgen daklozen hulp bij zaken als het aanvragen van een uitkering, een briefadres en een zorgverzekering. Ook buitenlanders zonder thuis kunnen er terecht.

De permanente opvang biedt minder plek dan de tijdelijke winteropvang, waar 385 mensen de nacht kunnen doorbrengen. Onderzoek toont volgens de gemeente aan dat veel daklozen in de winteropvang geen zorg nodig hebben. Vanaf de winter 2020 hanteert de gemeente naast de permanente opvang net als de andere grote steden de zogeheten winterkouderegeling, waarbij dak- en thuislozen onderdak kunnen krijgen als het te koud is om buiten te slapen.

Het aantal dak- en thuislozen neemt toe, niet alleen in Amsterdam maar ook in de rest van ons land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal mensen zonder huis in ons land de afgelopen tien jaar verdubbeld, van nog geen 18.000 in 2009 naar bijna 40.000 dit jaar. Daarom sturen de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgende week samen een brandbrief aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Ze willen meer woonplekken en extra financiering voor de hulp aan dak- en thuislozen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top