Finance

Kamerlid Van Dijken (PvdA) legt toezichtfunctie neer

Tweede Kamerlid Marjo van Dijken (PvdA) legt haar functie als lid van de raad van toezicht van het Wilhelminaziekenhuis in Assen neer. Dat zei ze woensdagavond 10 december in het NOS-journaal. Van Dijken wil voorkomen dat belangenverstrengeling een rol gaat spelen.

Belangenverstrengeling voorkomen

Moeilijke positie

Het Groningse Kamerlid komt tot haar besluit naar aanleiding van de publicatie van Skipr in samenwerking met de NOS woensdag over Tweede Kamerleden en hun nevenfuncties in de zorg. “Stel dat een situatie zoals de IJsselmeerziekenhuizen zich zou voordoen in het Wilhelminaziekenhuis”, aldus Van Dijken in het NOS Journaal. “Dan zou ik in een heel moeilijke positie terechtkomen.”

“Er spelen meerdere dingen een rol”, zegt Van Dijken over haar beslissing om haar functie als lid raad van toezicht van het Wilhelminaziekenhuis neer te leggen. “Wel degelijk ook het tegenkomen van het moment dat het zou kunnen gaan schuren. Dat moment moet je niet mee willen maken.”

Waarschuwing

Volgens de regels mogen Tweede Kamerleden nevenfuncties in de zorg bekleden. Het is juist goed als ze ook buiten Den Haag actief zijn, meent hoogleraar public governance Hans Bossert van Universiteit Nyenrode. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor belangenverstrengeling. Wat kan en niet kan, beslissen de partijen zelf.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top