ACTUEEL

NHG en LHV werken niet mee aan zorgstandaarden

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft demissionair minister Ab Klink van VWS opnieuw laten weten de medewerking aan nieuwe zorgstandaarden op te schorten. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) steunt de NHG en gezamenlijk pleiten zij voor een evaluatie voor bestaande zorgstandaarden.

‘Ongefundeerde’ groei

Het NHG en de LHV zetten kanttekeningen bij het proces en de ‘ongefundeerde’ groei van nieuwe zorgstandaarden. De huidige zorgstandaarden voor diabetes, CVRM, COPD en obesitas roepen bij de verenigingen vragen op. Daarom zal er eerst een evaluatie moeten plaatsvinden waarbij ook wordt gekeken naar de integrale bekostiging van de zorgstandaarden.

Doorontwikkeling zorgstandaarden

Het NHG liet in september 2009 al weten niet te zullen meewerken aan de zorgstandaarden. Minister Klink heeft in maart het NHG een brief geschreven waarin hij zijn intenties met de doorontwikkeling van zorgstandaarden duidelijk maakt. De minister slaagt hier echter onvoldoende in, stelt de vereniging. Daarom handhaven het NHG en de LHV het ‘afwachtende beleid’. Het NHG wil eerst duidelijkheid over verantwoordelijkheden, financiering en de ontwikkeling van de zorgstandaarden.

Oproep NHG

Het NHG werkt zodoende niet mee aan de ontwikkeling van nieuwe zorgstandaarden. De vereniging waarschuwt de huisartsen voor organisaties die de huisartsen persoonlijk zullen benaderen om mee te werken aan de ontwikkeling van de zorgstandaarden. Zo kan draagvlak onder de beroepsgroep gesuggereerd worden. Het NHG adviseert haar leden daarom om niet mee te werken. “Wij raden de huisartsen die op persoonlijke titel worden uitgenodigd om in een werkgroep deel te nemen dan ook met klem af om hier op in te gaan. In ieder geval zal participatie van een huisarts op persoonlijke titel niet tot autorisatie van een zorgstandaard door de beroepsgroep leiden.”

Skipr event: Sustainability Congres en Gala 2010

Kofi Annan, Gerard Kleisterlee, Roger van Boxtel, Lawrence Hutter, André Veneman en de MIT-hoogleraren Prashant Yadav en David Simchi-Levi voeren op woensdag 2 juni 2010 het woord tijdens het Sustainability Congres en Sustainability Gala 2010 in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Wilt u erbij zijn? Aanmelden voor dit Skipr event is mogelijk via het aanmeldformulier.

Twitteren over het Skipr evenement?  Gebruik #Skiprevent
Volg Skipr ook op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top