ACTUEEL

Nieuwe AMC-topman kapittelt winstbeluste dokters

Artsen zijn in de discussie over de hervorming van de gezondheidszorg te veel bezig met hun eigen inkomen. Dat zegt Marcel Levi, die per 1 september voorzitter wordt van de Raad van Bestuur van het AMC, in een interview met Mednet.

Winstoptimalisatie

Hoogleraar en internist Levi ergert zich aan vakgenoten die in de discussie rond de toekomst van de gezondheidszorg alleen maar spreken over hun eigen inkomen. In Mednet haalt Levi een recente voordracht voor collega-artsen aan. “Aan het tafeltje naast ons zat ook een club medisch specialisten. Zij hebben het de hele avond gehad over hoe ze beter konden declareren binnen de DBC’s, en over het optimaliseren van de winst. Daar word je toch gek van? Daar gaat het niet om binnen ons vak. We moeten voor de beste behandeling voor de patiënt gaan, niet voor het geld. Ik beschouw medisch specialisten als experts in de gezondheidszorg. Toch valt het me op dat mijn vakgenoten in de discussie over hervorming van de gezondheidszorg alleen maar spreken over hun eigen inkomen.”

‘Onzin’

Levi beluistert onder artsen ook “veel onzin” als het gaat om een grotere invloed van raden van bestuur. “Er werd ergens geroepen dat we afhankelijk zouden worden van aalmoezen, als de directie ons inkomen zou bepalen”, aldus Levi in het juninummer van Mednet-magazine. “Wat een onzin! Wij verdienen hier in een academisch ziekenhuis ongeveer de helft van de collega’s in de periferie, maar we hebben altijd nog een prima salaris.”

Loondienst

Het argument dat de artsen geen enkele zeggenschap meer zouden hebben, als zij in loondienst komen, wijst hij ook af. “Artsen blijven een belangrijke groep binnen het ziekenhuis. In ons ziekenhuis zijn alle artsen in loondienst, maar nog steeds de bepalende factor bij bijna alles en dat zal ook wel zo blijven. En dat artsen in loondienst minder hard zouden werken dan vrijgevestigde collega's is al helemaal flauwekul.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

W.F. van Tets

1 juli 2010

Het is jammer, dat een Hoogleraar zulke boute uitspraken doet zonder cijfermatige onderbouwing. Blijkbaar speelt de emotie (afgunst) een grotere rol, dan de ratio. Het is inmiddels aangetoond, dan een dienstverbander minder inkomen genereert, dan hij ontvangt. Zie het rapport van PWC, dat in de bureaula ligt van Minister Klink. Merkwaardig genoeg wordt dit rapport niet besproken door de media. Het is ook niet verstandig van Levi om tegen de vrijgevestigden zo ongefundeerd te ageren zonder feitelijke kennis. Vooral nu samenwerkingsverbanden zo belangrijk zijn om tot wetenschappelijke productie te komen.

Top