ACTUEEL

Masterplan moet suïcide homojongeren terugdringen

COC Nederland, MOVISIE en Schorer pleiten voor een Masterplan suïcidebestrijding gericht op  homoseksuele jongeren. De drie organisaties reageren daarmee op onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waaruit blijkt dat homojongeren tot vijf keer vaker zelfmoord proberen  te plegen.

Onderzoek

Uit het SCP-onderzoek komt naar voren dat 9 procent van de jongens en 16 procent van de meisjes een zelfmoordpoging heeft gedaan. Voor heterojongeren ligt dat percentage op 3 procent. De helft van de homoseksuele jongeren loopt regelmatig met gedachten over zelfmoord ïrond.

Onvoldoende herkenning

De reguliere hulpverlening, zoals de geestelijke gezondheidszorg (ggz), is volgens COC, MOVISIE en Schorer nog steeds te weinig deskundig en toegankelijk als het gaat om homospecifieke hulpverlening. Problemen worden onvoldoende herkend en er wordt op te laat ingegrepen. Jongeren kunnen vaak nergens terecht met hun problemen en voor sommigen is suïcide de enige oplossing. Een masterplan moet hierin verandering brengen. De gezamenlijke aanpak zal bestaan uit informatie, preventie en hulpverlening en het bevorderen van een veilig schoolklimaat.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Claassens

23 juli 2010

113Online is in het leven geroepen om, op anonieme basis, mensen te helpen in levensnood. Het is een initiatief van enkele gespecialiseerde instanties en personen op het gebied van suïcidepreventie. W.o. de Ivonne van de Ven Stichting, Stichting EX6, Jan Mokkenstorm ( psychiater) en Ad Kerkhof (hoogleraar suïcidepreventie VU)

Wij geven de gelegenheid om "er over te praten" en indien gewenst, behandeling via internet.

Inmiddels hebben we contact gehad met de gaykrant en zullen in het najaar trachten, via dit medium, een stuk naamsbekendheid te genereren bij deze doelgroep.

Mogelijk dat in het masterplan ook aandacht aan 113Online geschonken kan worden. Tevens zijn wij bereid onze expertise te delen, wanneer dat gewenst is. Ik hoor graag van U.

Met vriendelijke groet,

Ed Claassens, RvB 113Online/ dir. EX6

Top