ACTUEEL

NVZ doet sterftecijfers af als nietszeggend

De sterftecijfers van ziekenhuizen staan  nu weliswaar online, maar ze zeggen niets. Dat stellen de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitair medische  centra (NFU), meldt De Gelderlander.

Factoren sterftecijfer

Volgens de NVZ is er geen rekening gehouden met alle factoren die  meewegen bij het sterftecijfer. Zo spelen bijvoorbeeld leeftijd, de aard van de ziekte  en de aanwezigheid van een hospice geen rol, schrijft De Gelderlander. Het ‘gevecht’ rondom het openbaar maken van de cijfers tussen demissionair minister Ab Klink van VWS en de ziekenhuizen is weliswaar door Klink gewonnen, maar de ziekenhuizen staan er nog steeds niet achter.

>> Skipr community <<

In de Skipr community 'Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema's ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community 'Participatie en Gezondheid'.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

19 juli 2010

Het is nog erger. Deze sterftecijfers geven per definitie een verkeerd beeld. Wat wordt de patient hier nu wijzer van?!

de Bekker

19 juli 2010

Kom kom. Niet zo negatief. De disclaimers zijn luid en duidelijk verwoord.Zouden alleen patiënten op deze informatie zitten te wachten? Of is het ook relevante (ja, zelfs noodzakelijke) informatie voor onderzoekers, zorgverzekeraars, beleidsmakers en concullega's in andere ziekenhuizen? Precies.Dankzij het werken aan openbaarheid rond vermijdbare sterfte in ziekenhuizen krijgt ieder huis een extra reden om niet-functionerende specialisten aan te spreken, achterhaalde behandelingen versneld uit te bannen en te zorgen dat processen op orde zijn (Alcohol op de OK? Hygiëne op de oncologie?).Er is nog steeds een onaanvaardbare variëteit in behandelmethodes en zorguitkomsten. Vrijwel iedere burger in Nederland betaalt zijn zorgpremie en hij/zij mag erop vertrouwen dat zijn of haar gezondheid serieus wordt genomen.

Top