ACTUEEL

ProRail gaat spoorsuïcides terugdringen

ProRail gaat op verzoek van demissionair minister Camiel Eurlings van Verkeer het aantal suïcides op het spoor terugdringen. De pilots vinden waarschijnlijk plaats op locaties bij ggz-instellingen. Dat meldt Psy.

Spoorsuïcides

Jaarlijks plegen er zo’n 185 mensen zelfmoord op het spoor. In 2009 ging het om 200 suïcides. Dit is twaalf procent van het totale aantal zelfmoorden in Nederland. Het percentage is hoog in vergelijking tot andere landen. Een suïcide betekent een oponthoud van 145 minuten. Jaarlijks komt dit neer op drie weken.

Inzicht in trends

ProRail probeert inzicht te krijgen in trends, risicolocaties en omgevingsfactoren. Door eigen gegevens te koppelen aan informatie van de NS en de Inspectie Verkeer en Waterstaat ontstaat er een goede database zodat het effect van maatregelen getest kan worden. Het is nog onduidelijk of hekwerken en andere maatregelen om spoorbanen af te schermen effect hebben op de suïcidecijfers.

Netwerk met ggz-instellingen

In 2005 resulteerde een pilot bij GGz Eindhoven in een afname van het aantal zelfdodingen in de buurt, maar was er een toename op een andere locatie. ProRail onderzoekt de effecten van de afzonderlijke maatregelen in deze pilot. Nieuwe pilots vinden waarschijnlijk plaats in de buurt van ggz-instellingen. ProRail schat dat ongeveer de helft van het aantal spoorsuïcides gepleegd wordt door mensen die in behandeling zijn of waren in de ggz, schrijft Psy. Daarom wil de organisatie samen met ggz-instellingen onderzoeken hoe spoorsuïcide voorkomen kan worden.

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top