Finance

Uitstellen kinderwens kost drie tot vijf miljoen euro

Het uitstellen van de kinderwens kost de maatschappij drie tot vijf miljoen euro per jaar. Dat komt doordat vrouwen steeds meer medische hulp nodig hebben, naarmate ze later aan een eerste kind beginnen, zo blijkt uit een becijfering die ivf-arts Aisha de Graaff van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) dinsdag naar buiten bracht.

Kosten uitstellen kinderwens

De Graaff, die haar berekeningen binnenkort publiceert in het Amerikaanse vakblad Fertility and Sterility, heeft als eerste uitgerekend, hoeveel het uitstellen van de kinderwens kost.

Oudere moeders

Nederlandse vrouwen beginnen steeds later aan kinderen. Gemiddeld zijn zij nu bijna 30 jaar, maar velen zijn ook al ouder dan 35 jaar. Het was al bekend dat oudere vrouwen vaker een beroep moeten doen op vruchtbaarheidsbehandelingen.

Afname vruchtbaarheid

De vruchtbaarheid van een vrouw neemt na haar 35e sterk af. Het duurt langer om in verwachting te raken en als dat lukt, is de kans op een miskraam aanzienlijk groter. Ook blijken oudere vrouwen, die niet vanzelf in verwachting raken, meer behoefte te hebben aan fertiliteitsbehandelingen, omdat ze niet zoveel tijd meer hebben voor het krijgen van een eerste kind.

Medische hulp

Het percentage vrouwen ouder dan 35 jaar dat voor het eerst een ivf-kliniek bezoekt, is toegenomen van 8 procent in 1985 naar 31 procent in 2008. De kans dat een vrouw medische hulp nodig heeft, is bij 35 jaar 2,5 keer groter dan op een leeftijd van 25 jaar. Als een aanstaande moeder 40 is, is die kans zelfs 6,5 keer groter. Bij de extra kosten die De Graaff berekende, zijn de kosten van complicaties bij een zwangerschap op oudere leeftijd nog niet meegenomen. (ANP)

<< Skipr en social media >>

Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top