ACTUEEL

PvdA-senator Noten wil geen lijsttrekker meer zijn

Huidig PvdA-fractievoorzitter Han Noten stelt zich niet meer verkiesbaar als lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen. De voorzitter van ActiZ wil wel als kandidaat-lid op de lijst.

Veel energie

Maandag meldde Noten dat het na zeven jaar tijd wordt voor iemand anders. De lijsttrekker is in principe ook de fractievoorzitter in de senaat. Volgens Noten is de functie van fractievoorzitter de laatste jaren een met een groot politiek profiel geworden, wat veel tijd en energie kost. “Ik wil gewoon weer wetten beoordelen”, aldus Noten.

Electoraal aantrekkelijk

Daarnaast verwacht Noten dat de verkiezingen van Provinciale Staten en Eerste Kamer volgend jaar in het teken zullen staan van de vraag of het nieuwe kabinet een meerderheid behaalt in de senaat. “Daarbij past een electoraal aantrekkelijke lijsttrekker. Ik ben daar niet de meest geschikte persoon voor”, vindt Noten.

Provinciale Staten

In maart volgend jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Statenleden kiezen twee maanden later de leden van de Eerste Kamer. Personen die zich namens de PvdA kandidaat willen stellen voor de Eerste Kamer kunnen zich melden tot 10 november. Bij de PvdA is er een ledenraadpleging als er meer dan een kandidaat is voor het lijsttrekkerschap. Die ledenraadpleging is dan eind november.(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top