ACTUEEL

Politie gaat hulpverleners beter beschermen

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft met tien ziekenhuizen in de regio afspraken gemaakt om verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners beter te beschermen tegen geweld en bedreiging. Dat maakte het Erasmus Medisch Centrum maandag bekend.

Nieuw protocol

Volgens het nieuwe protocol wordt een verdachte van bedreiging of geweld altijd aangehouden. De hulpverlener krijgt de mogelijkheid in een rustige, veilige omgeving aangifte te doen. Dat hoeft niet per se op het politiebureau. Een collega mag die taak ook op zich nemen.

Aangifte zonder privégegevens

De aangever hoeft geen privégegevens te verstrekken. Nu weerhoudt angst voor represailles veel bedreigde of mishandelde hulpverleners ervan aangifte te doen. Verder is afgesproken dat de aangifte van een verpleegkundige of arts bij zowel de politie als het Openbaar Ministerie (OM) voorrang krijgt. In sommige gevallen zal ook supersnelrecht worden toegepast.

Alle incidenten registreren

De tien deelnemende ziekenhuizen hebben afgesproken alle geweldsincidenten te registreren, voor zover zij dat niet al doen. Het is de bedoeling dat de nieuwe aanpak hulpverleners over de streep trekt altijd aangifte te doen bij geweld of bedreiging. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top