ACTUEEL

Belgisch ziekenhuis opnieuw in opspraak

Belgisch ziekenhuis opnieuw in opspraak

Een ziekenhuis in het Belgische Wilrijk, vlak bij Antwerpen, is zaterdag opnieuw in opspraak geraakt. Volgens de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heeft een 55-jarige vrouw maanden rondgelopen met een sonde van 1,3 meter in haar buik. Het voorwerp was na een operatie vergeten. Hoewel de vrouw geen voedsel kon binnenhouden en 30 kilo afviel, deden de artsen niets. Tenslotte ontdekte haar man de sonde in haar keel en wist die los te trekken.

Vergeten schaar

Eerder deze week werd bekend dat een chirurg in hetzelfde ziekenhuis na een operatie twee scharen achterliet in de buik van een patiënt. Ondanks voortdurende klachten van de man werden die pas na een jaar verwijderd. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

13 december 2010

De artsen tonen hier schoolvoorbeelden van de reactie van medici na medische fouten:
ontkennen, verzwijgen, geen adequate diagnostiek verrichten, het slachtoffer aan zijn/haar lot overlaten, ondanks ernstige aanwijzingen voor medische nalatigheid.
Een patient die na een operatie sterk verslechtert, dient grondig medisch onderzocht te worden.
Beide artsen hebben zich schuldig gemaakt aan mishandeling, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het achterlaten van een persoon in nood tot wiens verzorging zij door wet of overeenkomst verplicht zijn.
Deze handelingen zijn strafbaar volgens het Nederlandse Wetboek van Strafrecht en het Belgische recht zal ongetwijfeld equivalenten kennen.
Bedenk: doorrijden na een verkeersongeval (hit and run) is ook een misdrijf volgens art 7 Wegenverkeerswet.
De medische beroepsgroep hoort zich te schamen en per direct hun handelwijze na medische fouten te corrigeren.
Vertel en Herstel, Registreer en Leer www.sin-nl.org

Top