ACTUEEL

Schippers zet rem op marktwerking ziekenhuizen

Schippers zet rem op marktwerking ziekenhuizen

Minister Schippers wil tot 2015 de marktwerking in ziekenhuizen verminderen, zo staat in een notitie van het departement over haar plan.

Grens

Dit schreef het NRC Handelsblad maandagmiddag. De minister wil dat ziekenhuizen tot 2015 niet meer uitgeven dan een door de overheid bepaald bedrag. En aan de vergoeding van behandelingen waarvan de prijzen de afgelopen jaren zijn vrijgegeven, wil zij alsnog een grens stellen.

Fel tegenstander

Dit is opvallend omdat ze altijd een fel tegenstander was van een dergelijke invloed van de overheid Gezien ‘de majeure impact' en ‘risico's' van verdere liberalisering zet Schippers nu echter ‘een tijdelijke stap terug in termen van concurrentie', zo staat in de notitie. Het risico van doorgaan met liberalisering is volgens haar een voortdurende groei van de overheidsuitgaven aan gezondheidszorg.  

Prestatie

Schippers wil dat ziekenhuizen in 2015 geen vaste bedragen meer krijgen. Zij ontvangen dan niet langer een vergoeding voor bijvoorbeeld het aantal ligdagen per patiënt, maar worden dan beloond naar prestatie. Zorgverzekeraars moeten daarin een hoofdrol spelen. De overheid gaat hen zorgverzekeraars verder stimuleren goede zorg zo efficiënt en goedkoop mogelijk bij zorginstellingen in te kopen.

Reactie VWS

In een reactie laat woordvoerder Lilian Jansen van VWS weten dat de nota waarop NRC Handelsblad zich baseert, achterhaald is. Het zou gaan om een notitie die gebruikt is bij een vooroverleg in november waarbij Schippers niet aanwezig was. Jansen: "Schippers kijkt al lang verder om te bezien hoe ze marktwerking kan behouden en hoe ze meer ruimte kan bieden aan ZBC's. Nog deze maand komt ze daar over met een brief aan de Tweede Kamer." 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Marges

4 januari 2011

Opvallend bericht (zal later wel weer een proefballonnetje blijken te zijn), maar de reacties, ook in de NRC maar op andere pagina, zijn misschien nog opvallender. Een vertegenwoordiger van zorgondernemers beschuldigt haar van stalinisme. Als wat de minister wil (misschien) stalinisme is volgens ondernemers, zou de vrijheid in dit land wel heel erg aan banden gelegd worden als dat soort ondernemers het hier voor het zeggen zouden hebben.

Anoniem

5 januari 2011

Eindelijk gaat het licht branden. Zorg is geen markt en op winst beluste ondernemers zullen de zorg niet beter maken.
Hopelijk zet de minster door.

Anoniem

5 januari 2011

Dit is gewoon oude prak die wordt opgewarmd. Anderhalf jaar gelden verscheen onder 'rooms-rood' http://www.nza.nl/104107/105832/139006/Uitvoeringstoets-van-budget-naar-prestatie.pdf.

Anoniem

5 januari 2011

Onbegrijpelijk zo'n standpunt van een Liberale Minister.
De zorgverzekeraar nog meer invloed en de zorginstellingen aan banden.

Top