ACTUEEL

Doden door brand psychiatrische instelling Oegstgeest

Doden door brand psychiatrische instelling Oegstgeest

Een man en een vrouw, beiden 59 jaar, zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een brand bij een psychiatrische instelling voor ouderen in Oegstgeest. Vier andere bewoners en een medewerker raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht. Een van de bewoners verkeert in kritieke toestand. De medewerker is inmiddels weer thuis.

Dramatische brand

De brand woedde kort maar fel in de kliniek Intensieve Zorg Ouderen van de Leidse GGZ-instelling Rivierduinen. De brand ontstond rond 21.30 uur. Rond middernacht gaf de brandweer het sein brand meester. De politie onderzoekt nog waar de brand is ontstaan. In het gebouw aan de Kasteellaan woonden vijftien mensen. De bewoners die ongedeerd bleven, werden geëvacueerd en naar elders op het terrein gebracht. Voorlopig kunnen ze niet terug omdat de politie het pand waar ze woonden heeft verzegeld voor onderzoek.

Zondag is tijdens de kerkdienst van de instelling stilgestaan bij de dramatische brand van zaterdagavond. Maandag wordt besloten of er nog een herdenkingsmoment komt.

Slaapkamers

"Zoals het er naar uitziet stond een aantal slaapkamers van bewoners in brand", zei zondag een woordvoerder van de instelling. Ze zei verder dat dat de bewoners op het terrein ontdaan zijn. "Ze hebben veel voor hun kiezen gekregen. Dat geldt vooral voor de personen die moesten worden geëvacueerd" Een woordvoerster zei nadrukkelijk dat de bewoners niet vastgebonden waren. "Dat is hier absoluut niet aan de orde"

Bewoners

Op het terrein staan meerdere paviljoens waar mensen met psychische problemen permanent wonen. In de kliniek waar de brand woedde wonen ouderen met ernstige psychiatrische problemen in combinatie met lichamelijke beperkingen. Zij krijgen 24 uur per dag zorg. Volgens de website van de instelling verblijven de bewoners vrijwillig of gedwongen in de kliniek Intensieve Zorg Ouderen.

De raad van bestuur van de instelling zegt zeer ontdaan te zijn door de brand en heeft zijn medeleven uitgesproken met de familieleden van de slachtoffers en de medewerkers van de afdeling.

Voor familieleden en naasten van de bewoners opende de ggz-instelling een informatienummer. Dat is zondag ongeveer honderd keer gebeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top