ACTUEEL

Ggz verbijsterd over maatregelen kabinet

Ggz verbijsterd over maatregelen kabinet

Het Landelijk Platform GGZ (LPGGz), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en GGZ Nederland zijn verbijsterd over de maatregelen waarmee VWS-minister Edith Schippers bijna 600 miljoen euro gaat bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat schrijven de drie organisaties in een gezamenlijk persbericht.

De drie organisaties kondigen hevige acties aan tegen de plannen van Schippers. De meest stuitende maatregel is de invoering van een eigen bijdrage voor patiënten. Dat zou kunnen oplopen tot wel 425 euro per behandeling, een bedrag dat veel patiënten niet zullen kunnen ophoesten. Een eigen bijdrage alleen voor de ggz is bovendien discriminerend voor mensen met een psychische aandoening en biedt geen oplossing voor de huidige financiële knelpunten in de zorg.

Achterstand

Mensen met psychische problematiek staan in sociaaleconomisch opzicht al op achterstand, zo menen de organisaties. Gemiddeld is het inkomen van deze patiëntengroep 30 procent lager. De ggz vindt het ontoelaatbaar om een forse financiële bijdrage te heffen. Dat neemt niet weg dat de drie organisaties wel een bijdrage willen leveren aan het herstel van de overheidsfinanciën. Zo hebben ze gewezen op een aantal alternatieve mogelijkheden, zoals het vereenvoudigen van de financiering, versterken van de eerstelijns-ggz en meer nadruk op ambulantisering en e-mental health.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

MeTZelf

10 juni 2011

Wat pas een bezuiniging zou opleveren is de hele GGZ afschaffen, en tevens ook het voorschrijven van psychofarmaca door artsen buiten de GGZ. Dat zou niet alleen een financiele besparing opleveren, maar ook een besparing van leven en gezondheid. Niemand wordt ooit "beter" van psychofarmaca, alleen slechter.

Roos

10 juni 2011

MeTZelf
10/06/2011

Jij begrijpt het dus helemaal niet........
Dit kwetst mensen die afhankelijk zijn van zorg, de meest kwetsbaren.

Het is namelijk geen keuze, het overkomt iemand.
Misselijkmakkende reactie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gonny Werkmeester

14 juni 2011

Ik ben het eens met MeTZelf!

Top