ACTUEEL

1 miljoen voor ouderdomsprofessor

Ouderdomsprofessor Jan Hoeijmakers en economisch historicus Jan Luiten van Zanden krijgen woensdag de prijs voor Akademiehoogleraren van de KNAW. Het is voor het eerst dat de prijs uitgereikt wordt. De hoogleraren krijgen elk 1 miljoen euro, waarvan ze het grootste deel vrij mogen besteden aan onderzoek naar keuze.

Langer gezond

Hoeijmakers doet onderzoek naar veroudering en beschadigingen die het DNA oploopt. Hij wil het prijzengeld ook daaraan besteden. ,,We willen gaan zoeken naar stoffen in voedsel of geneesmiddelen die veroudering bijsturen en vertragen. Het is niet de bedoeling dat we allemaal het eeuwige leven krijgen, maar wel dat we wat langer en vooral gezonder kunnen doorleven.''

Ouderdomsziekten

De laatste jaren van veel ouderen staan vaak in het teken van ernstige ouderdomsziekten als Alzheimer, kanker, hart- en vaatziekten, botontkalking en diabetes. “Het zou fantastisch zijn als we manieren zouden vinden om mensen langer gezond te houden waardoor ze langer kunnen bijdragen aan de maatschappij en van het leven genieten”.  (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top