Tech

EPD-inzet Spaarne internationaal gelauwerd

Het Spaarne Ziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een belangrijke internationale prijs voor de toepassing van het EPD gekregen. Slechts zeven Europese ziekenhuizen hebben de zogeheten Stage 6 EMRAM Award eerder in ontvangst mogen nemen.

De prijs is een initiatief van HIMSS Analytics Europe (HAE), een not-for-profit dochter van de Amerikaanse Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS). Uitgangspunt is een beoordelingsmodel aan de hand waarvan de implementatie en het gebruik van elektronische patiëntendossiers in verschillende ziekenhuizen vergeleken kunnen worden. HAE kijkt daarbij met name naar de mate waarin het EPD bijdraagt aan de kwaliteit en veiligheid binnen ziekenhuizen.

Voorloper

“Deze prijs bevestigt dat we als Spaarne Ziekenhuis in Nederland voorop lopen met het gebruik van het EPD”, reageert programmamanager Johan Ensing van het Spaarne Ziekenhuis. Het ziekenhuis werkt sinds 2008 met Epic, een van origine uit Amerika afkomstig EPD. Ensing: “In het Spaarne Ziekenhuis worden alle gegevens van de patiënt en het zorgproces digitaal vastgelegd. Uniek is dat ook alle afspraken, aanvragen en uitslagen digitaal worden verwerkt. Hierdoor zijn alle gegevens altijd voor iedere betrokken zorgverlener direct en volledig beschikbaar. Het systeem maakt slim gebruik van richtlijnen en behandelprotocollen om zorgverleners te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Hierdoor neemt de patiëntveiligheid toe.”

Middelgroot

Volgens HAE-directeur Uwe Buddrus bewijst het Spaarne dat ook middelgrote ziekenhuizen met succes het EPD kunnen implementeren en optimaal kunnen benutten.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

20 juli 2011

Alleen jammer dat bij de overgang op het nieuwe EPD de oude gegevens niet meer te vinden zijn. Het blijkt niet mogelijk te zijn om mijn nierwaarden van 5 jaar geleden boven water te krijgen.
Een patient

merhai

20 juli 2011

terecht, het is het beste systeem dat nu in Nederland draait.

Top