ACTUEEL

Maasstad krijgt interim-bestuurder

León Eijsman is met ingang van maandag interim-bestuurder bij het Maasstad Ziekenhuis. Dat heeft het ziekenhuis in Rotterdam vrijdag laten weten.

De raad van toezicht van het ziekenhuis stelt hem aan “omdat het bestrijden van de multiresistente bacterie niet te combineren is met het dagelijks bestuur van het ziekenhuis”. Eijsman zal opereren naast bestuursvoorzitter Paul Smits.

Uitbraak

Het Rotterdamse ziekenhuis was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws door de uitbraak van de multiresistente Klebsiellabacterie. De besmetting brak oktober vorig jaar uit, maar dat werd pas eind mei van dit jaar bekendgemaakt. Inmiddels zijn 79 mensen besmet met de bacterie. Zevenentwintig van hen zijn overleden.

Veiligheid

Eijsman (65) heeft als opdracht de problemen rond de besmetting op te lossen, aldus het ziekenhuis: “Hij moet de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg borgen.’’ Vorige week werd Marc Bonten, hoogleraar infectieziekten van het UMC Utrecht, al aangesteld als supervisor.

Ervaring

Eijsman heeft ruime bestuurlijke ervaring binnen ziekenhuizen en is nu zelfstandig adviseur. Hij was ondermeer hoofd van het cardio-pulmonaal-chirurgisch centrum in Amsterdam. Ook gaf hij enkele jaren geleden leiding aan het oplossen van de problemen op de afdeling hartchirurgie van het UMC St Radboud in Nijmegen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is geïnformeerd over zijn aanstelling.

Verdachte patiënten

Het ziekenhuis liet vrijdagavond weten dat de groep 'verdachte patiënten' is gegroeid van 1967 naar 2102. Van hen wordt onderzocht of ze ook daadwerkelijk drager zijn van de bacterie. Naar verwachting zal het aantal verdachte gevallen stijgen tot mogelijk 3000 en daarmee zal het aantal dragers ook toenemen, zo zegt het Maasstad. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 juli 2011

Uitstel van executie heet dat. Toch speelt de RvT met vuur door zo lang te wachten met maatregelen richting het verantwoordelijke bestuur.

Anoniem

30 juli 2011

RVT ; erg laat zeker voor een toch wel cordate man als Scheepbouwer. ( vz RVT )

Ad , Paul Smits moet eruit en die microbiloog ook, dan is Maasstad pas geloofwaardig. En welke schadeloosstelling naar de 27 doden/nabestaanden, 70 besmetten en 3000 in angst zittende patienten gaat er komen ??

Dat dit kan gebeuren is al vreselijk, maar in mei is men overgegaan naar de nieuwe lokatie dan had toch zeker een overdracht met besmette patienten voorkomen moeten worden , schande. Nieuw gebouw nieuwe kansen , nee doorgaan met onhygienisch handelen en het verzaken van regels die als sedert 1841 bekend zijn ,

Anoniem

31 juli 2011

Waar vanzelfsprekendheid regeert wordt de mens/het kind vergeten ! Hiervoor wordt een hoge prijs (mensenlevens) betaald; niet alleen in de Gezondheidszorg, maar ook in de Jeugdzorg. Dat u hier nu niks van hoort betekent niet dat incidenten niet plaatsvinden. Klokkenluiders moeten hierin beter worden beschermd. Het blijft aanmodderen bij het voorkomen van misstanden. Inspecties hebben meer de functie van een formele afhandeling en excuus naar de samenleving. Politiek moet hier structureel gaan ingrijpen; ze schieten nog steeds te kort.

Anoniem

2 augustus 2011

Voor de geloofwaardigheid van de gehele sector dienen de verantwoordelijken de consequentie van hun verantwoordelijkheid te nemen. Aftreden is de enige oplossing. Dan kan er weer aan vertrouwen gewonnen worden. Minister, politiek, inspectie, raad van toezicht laat eens zien waarvoor je bent ingesteld of aangesteld.

Top