ACTUEEL

Creëren stamcellen uit mens stap dichterbij

Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben ontdekt welk eiwit ervoor zorgt dat een embryonale stamcel kan uitgroeien tot elk type cel van het lichaam. Deze ontdekking, gedaan in muizen, is een belangrijke stap voor het creëren van nieuwe cellen uit volwassen lichaamscellen.

Volwassen lichaamscellen

Dat is nuttig omdat onderzoekers liefst het gebruik van embryonale stamcellen vermijden. Dat zijn stamcellen afkomstig van embryo's. Daar zijn er niet al te veel van beschikbaar en er kleven ook morele bezwaren aan.

Probleem

Uit volwassen lichaamscellen is het in principe mogelijk om stamcellen te creëren, maar het probleem daarbij is dat die stamcellen niet vergeten waar ze vandaan komen. “Als je bijvoorbeeld stamcellen nodig hebt om een defect in de hartspier te herstellen, is het moeilijk om eerst cellen uit het hart te halen. Dat doe je niet zomaar. Het zou handig zijn om bijvoorbeeld huidcellen daarvoor te kunnen gebruiken en om te zetten naar stamcellen. Maar die huidcellen vergeten niet dat ze ooit huid waren en zijn dus niet zomaar om te vormen naar cellen die het hart kunnen helpen. Dat is nog een probleem”, legde stamcelbioloog Derk ten Berge maandag uit.

Cruciaal eiwit

Met de vondst van het eiwit Wnt hopen de onderzoekers dit probleem te kunnen omzeilen. “Als we embryonale stamcellen kunnen maken van lichaamseigen cellen, die vervolgens overal ingezet kunnen worden, hebben we geen stamcellen van embryo's meer nodig. Het is dan mogelijk dat van ieder mens lichaamseigen weefsels kunnen worden gekweekt”, aldus Ten Berge.

De onderzoekers publiceren deze week over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Cell Biology. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top