ACTUEEL

Drie ziekenhuizen voeren top ranglijst Elsevier aan

Drie ziekenhuizen voeren top ranglijst Elsevier aan

Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Albert Schweizer Ziekenhuis in Dordrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein hebben in het Elsevieronderzoek van 2011 naar de beste ziekenhuizen van Nederland de hoogste score behaald. Het tijdschrift heeft dat woensdag bekendgemaakt. Het onderzoek naar de beste ziekenhuizen van Nederland wordt elk jaar uitgevoerd.

Elseviers beste ziekenhuizen

Elsevier kijkt daarbij naar zaken als veiligheid voor de patiënt, kwaliteit van medische zorg, betrouwbaarheid als organisatie en begeleiding van de patiënt. De gegevens over de ziekenhuizen komen onder meer van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dit jaar is voor het eerst meegeteld hoe vaak ziekenhuizen en artsen bepaalde operaties hebben uitgevoerd. Als vuistregel geldt immers dat artsen minder fouten maken als ze operaties vaak doen. Evenals in 2010 is het Elsevier-onderzoek uitgevoerd met ondersteuning van bureau SiRM. Voor het onderzoek zijn 183 prestatie-indicatoren gebruikt.

Ook nieuw dit jaar is de score van alle ziekenhuizen voor drie behandelingen: staaroperatie, heup- en knievervanging en borstkankeroperatie. Hierbij zijn, naast de oordelen op basis van openbare gegevens, ook de resultaten van enquêtes naar de ervaringen van patiënten opgenomen. De vragenlijsten zijn opgesteld door verzekeraars, en worden gebruikt bij de inkoop van zorg.

Laagst scorende ziekenhuizen

Zes ziekenhuizen haalden de laagste score. Het gaat om het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het Deventer Ziekenhuis in Deventer, Talma Sionsberg in Dokkum, het Röpcke Zweers Ziekenhuis in Hardenberg, het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal.

De ziekenhuislijst van Elsevier is niet de enige die de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen probeert te meten. Ook het AD presenteert elk jaar een onderzoek. De overheid is sinds enkele jaren bezig kwaliteitscriteria op te stellen waaraan ziekenhuizen moeten voldoen. Dat systeem staat nog in de kinderschoenen. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 oktober 2011

Het AD onderzoek is toch ook gebaseerd op gegevens van de IGZ? Maar als ik het mij goed herinner zijn de resultaten wel anders. En welk onderzoek in nu beter? Of is alles zoals altijd weer complementair?

Schulte

19 oktober 2011

@ Anoniem 1. Inderdaad laat Elsevier maar eens uitleggen waarom haar onderzoek anders en beter is dan dat van het AD. Al die lijstjes wijken van elkaar af en geven alleen maar verwarring.

Jaap van den Heuvel

19 oktober 2011

Conclusie: Alle lijstjes zijn dus even slecht en zeggen niets over de kwaliteit. Het verschil tussen AD en Elsevier zit hem voor een deel in het gebruik van verschillende weegfactoren. Deze komen uit de duim van iemand en maken het geheel nog ondoorzichtiger.

Schulte

19 oktober 2011

@ Jaap van den Heuvel. Dat een ziekenhuisdirecteur deze lijstjes onwenselijk vindt, dan kan ik snappen. Zelf heb ik ook liever geen jaarlijks beoordelingsgesprek. Van vorig jaar meen ik mij te herinneren dat Elsevier een uitgebreide verantwoording heeft geschreven. De "duim van iemand" is daarom wat te kort door de bocht. Toch wil ik graag Elsevier uitdagen om de verschillen met het AD uit te leggen.

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

19 oktober 2011

Ieder weldenkend mens zal begrijpen dat er geen goede ziekenhuizen en geen slechte ziekenhuizen bestaan.
De ranglijst van Elsevier is zuivere poppenkast en misleidt de patient.
Ziekenhuizen zijn gebouwen waar oa heel veel artsen, verpleegkundigen, ok-assistenten, verzorgenden werken.
Het is uitsluitend mogelijk om te bepalen of artsen en verpleegkundigen etc goede kwaliteit gezondheidszorg leveren, maar hiervoor zijn wel veel gegevens nodig, oa de resultaten van medische behandelingen.
In Nederland is slechts zes procent van de uitkomst van behandelingen bekend.....dus over 94% van de medische behandelingen zijn de uitkomsten niet bekend.
Artsen en ziekenhuizen houden bewust de gegevens mbt disfunctionerende collega's geheim en laten deze jarenlang disfunctioneren met veel vermijdbare slachtoffers als gevolg, denk aan dr Reijnen, dr Jansen Steur, dr de Bruin.
April 2008 publiceerde Zorgvisie de uitspraak van vice-voorzitter Orde Medisch Specialisten dr van Hulsteijn dat een op de twintig medisch specialisten disfunctioneert. Dit komt neer op minstens 850 disfunctionerende medisch specialisten. Deze artsen werken allen in de ziekenhuizen op de lijst van Elsevier. Maar de namen worden niet bekend gemaakt, ook niet door de huisartsen die gewoon naar hen blijven doorverwijzen.
Elsevier weigert zijn maatschappelijke en professionele verantwoordelijkheid te nemen en misleidt patienten bewust.

Top