ACTUEEL

Ziekenhuizen moeten kosten vooraf melden

Ziekenhuizen moeten kosten vooraf melden

Alle universitaire ziekenhuizen (umc’s) moeten vooraf aan patiënten vertellen wat een behandeling gaat kosten. Dat vindt de Nationale Ombudsman.

“Naast de umc's roep ik ook de particuliere ziekenhuizen op om die informatie vooraf geven”, aldus de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer dinsdag.

330 euro

Aanleiding is een zaak in Groningen, waarbij een patiënte ineens 330 euro moest betalen, terwijl zij daar vooraf niet van op de hoogte was. De umc’s vallen onder de bevoegdheid van de Nationale Ombudsman, dat wil zeggen dat zij adviezen van de Ombudsman overnemen. Voor particuliere ziekenhuizen geldt dat echter niet. “Daarom verzoek ik ze hier ook gehoor aan te geven”, aldus Brenninkmeijer.

Geen idee

Over het algemeen hebben patiënten geen idee wat een behandeling kost, omdat de rekening direct naar de zorgverzekering gaat. Maar soms valt iets onder het eigen risico en dan kan het bedrag flink tegenvallen. “Ziekenhuizen moeten beseffen dat patiënten wellicht die rekening niet kunnen of willen betalen”, aldus Brenninkmeijer. Hij vindt het geen goede zaak als mensen voor een voldongen feit komen te staan en er ineens een forse rekening op de mat ligt.

(ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 november 2011

Leuk bedacht, goed voor de transparantie - maar wie moet dat dan aan de patienten gaan mededelen?
Moet dit de arts doen - dan gaat dit weer van de behandeltijd af en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Ook komt de arts dan in onfrisse discussies waarom iets "zo duur" is, terwijl de arts daar geen invloed of heeft, en moet uitleggen hoe het nederlnadse zorgsysteem werkt.
Of komt er weer een extra balie waar de patient langs moet - oftewel extra personeel dat geen patientenzorg verleent en additionele administratie moet doen.
Zoals gezegd: leuk idee, maar denk eerst eens over de praktische consequenties na voordat dit wordt opgelegd.

Top