ACTUEEL

Katheterablatie drukt zorgkosten

Katheterablatie drukt zorgkosten

De kosten voor de behandeling van boezemfibrilleren kunnen structureel omlaag door de behandeling katheterablatie. Na deze behandeling is de patiënt van zijn medicijnen voor de aandoening af. De kosten hiervan zijn zo'n 3000 euro per jaar per patiënt. Dit komt neer op een totaal van 580 miljoen euro per jaar in Nederland.

Structurele oplossing

Zonder innovatie groeit dit bedrag, want het aantal patiënten met een hartritmestoornis stijgt als gevolg van de toenemende vergrijzing. De meest voorkomende vorm hiervan is boezemfibrileren. Artsen kiezen steeds vaker voor de relatief nieuwe behandeling katheterablatie om de patiënt van zijn boezemfibrilleren af te helpen. Tot voor kort was de patiënt afhankelijk van medicijnen die de rest van zijn leven dagelijks ingenomen moesten worden. Na katheterablatie hoeft de patiënt dit niet meer, wat op termijn zorgkosten bespaart, omdat de patiënt na de ingreep geen medicatie tegen boezemfibrilleren meer behoeft.

Katheterablatie

Bij ablatie wordt de katheter wordt via de lies ingebracht, waarna de arts het stuk weefsel opzoekt dat het boezemfibrilleren veroorzaakt. Vervolgens wordt dat weefsel uitgeschakeld door middel van een gecontroleerde energiestoot. De hartritmestoornis wordt weggenomen in plaats van bestreden met medicatie. Dit levert een veel beter herstel op, waardoor de patiënt na de ingreep een kwalitatief beter leven krijgt.

Community ‘Evolutie in de zorg’

Skipr is vanaf dinsdag 10 januari 2012 in samenwerking met Philips en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven de community ‘Evolutie in de zorg’ gestart over hartritmestoornissen. Hartpatiënt Ad, die op 27 januari een katheterablatie ondergaat, houdt hier via twitter een dagboek bij en iedereen kan in deze community en via twitter vragen stellen aan deskundigen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

10 januari 2012

Wegens atrium fibrilleren heb ik In augustus jl een katheterablatie gehad in het UMCU met daaropvolgend nog 4x een cardioversie, die steeds maar 1 dag heeft gewerkt.
Nu wacht ik op een 2e ablatie omdat het probleem niet verholpen is. Bij aanvang was al gezegd dat ik 50% kans zou hebben op genezing na 2 ablaties. Voor mij voldoende om de procedure in te gaan omdat ik hoop niet meer zo kortademig en moe te zijn.
De cardioloog in mijn woonplaats staat niet schter deze behandeling en weigert (via de huisarts en het UMCU)elke test ivm de ablatie uit te laten voeren in het lokale ziekenhuis (fietsen, holter, e.d., ook geen cardioversie) Daarvoor moet ik stad en land bewegen om vervoer naar Utrecht te regelen omdat ik alleenstaand ben. De fietstest b.v. duurde 6 minuten, daarvoor moest ik 3 uur in de auto terwijl het lokale ziekenhuis vlakbij is en zeer goed geoutilleerd.
Ik wens Ad veel succes, het valt uiteindelijk best mee, ook het uren stilliggen tijdens de behandeling. Spannend is het wel.

Top