ACTUEEL

PIP-borstimplantaten toch preventief verwijderen

De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) roept vrouwen met de omstreden borstimplantaten van PIP- of M-implants op die preventief te laten verwijderen. Ook als na controle blijkt dat er (nog) niets aan de hand is. Dat bevestigde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag na berichtgeving in het AD. De IGZ onderschrijft het advies van de NVPC, dat woensdag openbaar wordt gemaakt.

PIP-producten

Eerder riep minister Edith Schippers van Volksgezondheid Nederlandse draagsters van PIP-producten op zich te laten controleren. In Nederland zijn naar schatting tussen 1000 en 1400 vrouwen gedupeerd.

Omstreden borstimplantaten

Volgens de IGZ moeten vrouwen met de omstreden borstimplantaten in overleg met de arts bepalen of ze al dan niet verwijderd moeten worden. Het zogeheten 'explanteren' wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid vergoed. Het inbrengen van nieuwe borstimplantaten wordt alleen vergoed bij sommige patiënten. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

11 januari 2012

Een terecht advies gezien het risico van scheuren en lekken van deze kwalitatief slechte borstimplantaten en mogelijk hoger risico op kanker.
Interessant dat dit bericht heel vaag formuleert: Het zogeheten 'explanteren' wordt volgens het ministerie van Volksgezondheid vergoed.
Dit duidt erop dat de explantatie-operatie door de zorgverzekeraar vergoed wordt aan de explanterende arts en zijn ziekenhuis. Deze verdienen dus twee keer aan het slechte borstimplantaat, terwijl zij de keuze maakten voor dit goedkopere slechte product. Juridisch zijn zij hiervoor aansprakelijk.
Wij zien de club van zorgverzekeraars die voor een belangrijk deel geleid worden door artsen en VVDrs echter geen ferme stappen nemen tegen foutief handelende medisch specialisten.
De zorgverzekeraars laten medisch specialisten nl al jaren hun gang gaan en betalen klakkeloos voor de duizenden medische fouten. Dit heeft weer als gevolg dat de zorgverzekerden meer premie moeten betalen, zo simpel is het.
En wie zijn lachende derden? De overbetaalde artsen.....

Maria Smit

11 januari 2012

Ik ben het helemaal met de vorige schrijfster eens.

Parallel aan dit implantatenschandaal loopt nog steeds een ander implantatenverhaal dat zich afspeelt onder de vrouwelijke gordel. Een zaak waar ik samen met lotgenoten al jaren aandacht voor vraag. Een PIP implantaat zal nu niet meer aangebracht worden naar aanleiding van alle publicaties, maar het implanteren van “meshes” in het bekkenbodemgebied gaat gewoon door, ondanks de officiële waarschuwing van de Amerikaanse FDA, op 13 juli van het vorige jaar (nu precies een half jaar geleden dus) http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm262435.htm

Vrouwen die zo’n implantaat ingebracht krijgen laten dit niet doen uit cosmetisch oogpunt, maar omdat de gynaecoloog het nodig vindt. (Tien?)duizenden vrouwen wereldwijd raken gehandicapt na implantatie en moeten meerdere hersteloperaties ondergaan, die inderdaad uitgevoerd worden door de artsen die de “meshes” ook implanteerden.

Nu er zoveel commotie is ontstaan n.a.v. het borstimplantatenschandaal, hoop ik dat
ook deze groep vrouwen (die slachtoffer is van dezelfde gebrekkige wetgeving) eens gehoord en geholpen gaat worden. En dat dat tot resultaat heeft dat ook DEZE implantaten niet meer ingebracht zullen gaan worden (in een delicaat gebied als de vrouwelijke bekkenbodem). Met onmiddellijke ingang.

Welke media willen, nu PIP dagelijks nieuws is, de parallel trekken en nog eens publiceren over deze kwestie?

Top