ACTUEEL

Vilans bundelt alternatieven voor vrijheidsbeperking

Kenniscentrum Vilans heeft ruim vijftig alternatieven voor vrijheidsbeperking gebundeld. Het resultaat is een praktisch hulp- en inspiratiemiddel bij het afbouwen van vrijheidsbeperking, zo stelt het kenniscentrum.

De alternatieve maatregelen zijn de afgelopen jaren met succes toegepast door organisaties die meededen aan de verbetertrajecten van Zorg voor beter. De verhalen, adviezen en tips van de meer dan honderd deelnemende zorgorganisaties zijn nu terug te vinden in de alternatievenbundel. Het resultaat is een praktisch hulp- en inspiratiemiddel bij het afbouwen van vrijheidsbeperking. Vilans wil zo andere organisaties inspireren en laten zien dat afbouwen vaker mogelijk is dan gedacht.

Maatwerk

Bij de zoektocht naar alternatieven voor vrijheidsbeperking is het belangrijk om elke cliënt individueel te benaderen, zo benadrukt Vilans. Wat voor de ene cliënt werkt, heeft bij de andere geen of weinig effect. Kennis over alternatieven is daarom belangrijk. Hoe meer kennis, hoe makkelijker de keuze voor een alternatief op maat.

Afbouwen

Vilans heeft de alternatieven gerubriceerd naar mate van ingrijpendheid. Soms is het namelijk niet mogelijk om een zware maatregel in één keer af te bouwen, maar zijn minder ingrijpende maatregelen wel mogelijk. De zogenoemde VBM-scores bieden dan houvast.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top