ACTUEEL

Alcoholletsel rond jaarwisseling groeit flink

De afgelopen jaarwisseling zijn 22 procent meer patiënten bij spoedeisende hulpposten binnengebracht waarbij overmatig alcoholgebruik een rol speelde, dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een peiling van de NOS onder alle spoedeisende hulpen in Nederland.

Minister Schippers van Volksgezondheid noemt de resultaten van het NOS-onderzoek "schokkend". Ze kondigt aan harder te gaan optreden tegen drankmisbruik en binnenkort met maatregelen te komen.

Stijging

Van de 99 hulpposten in ons land hebben er 73 bruikbare gegevens geleverd. Daar steeg het aantal patiënten dat na overmatig alcoholgebruik naar de spoedpost kwam van 481 met Oud en Nieuw 2010-2011 naar 586 rond de laatste jaarwisseling. Dat is een stijging van 22 procent

Ander letsel

Toch ligt het totaal aantal drankpatiënten op de hulpposten zeer waarschijnlijk hoger. Zo wordt op tien hulpposten alleen alcoholvergiftiging geturfd. Andere soorten letsel veroorzaakt door drankmisbruik worden niet als zodanig geteld. Iemand die na drankmisbruik valt en zijn schouder breekt, wordt er geteld als gebroken schouder.

Toename

Verschillende hulpposten tekenen bij hun cijfers aan dat het drankmisbruik niet alleen in de nieuwjaarsnacht toeneemt. Het hoofd van de grote post van het VU-ziekenhuis in Amsterdam ziet "een toename van het aantal letsels samenhangend met alcoholgebruik door het hele jaar heen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top