Een goede vriend van mij heeft een samengesteld gezin. Hij heeft twee puberende dochters van 14 en 16 jaar, zijn vrouw heeft uit een eerder huwelijk twee jongens van 12 en 14 jaar.
Het is een gelukkig en harmonieus gezin, maar natuurlijk is de samenstelling niet bepaald zonder hobbels gegaan. Zo was er grote consternatie toen bleek dat de dochter van 14 nog niet uit mocht gaan, terwijl de zoon van 14 dat wel mocht. En zo heeft mijn vriend als regel dat er ook door de week altijd gezamenlijk ontbeten wordt, waardoor later opstaan door ontbijt over te slaan voor de zonen verleden tijd is… Maar door duidelijkheid te scheppen, open en eerlijk te zijn, en vooral door vertrouwen en samenwerking loopt het gezin nu als een geoliede machine.
Gelijkgerichtheid
Zo zijn duidelijkheid, openheid, eerlijkheid, vertrouwen en samenwerking ook de sleutel tot een succesvolle invoering van de integrale tarieven. Een complex proces met in feite hetzelfde doel: een harmonieus huwelijk tussen de raad van bestuur van het ziekenhuis en de medisch specialisten. Ook hier moeten een paar flinke hobbels genomen worden. Want hoe geef je samen invulling aan de invoering van integrale tarieven en het vervallen van het declaratierecht? Wat willen we met z’n allen bereiken en hoe past dat in de visie en strategie van het ziekenhuis? En heel belangrijk: hoe zorgen we voor gelijkgerichtheid van de verschillende belangen? Daarbij komt dat de tijdsdruk het proces extra ingewikkeld maakt. Want nog dit jaar dit ‘huwelijk’ gesloten worden aangezien het nieuwe bekostigingssysteem in 2015 ingaat.
Kiezen
Gelukkig zijn er al veel ziekenhuizen en medisch specialisten die de urgentie begrijpen en snel met elkaar om tafel zijn gaan zitten. Onlangs heeft de OMS de medisch specialisten in vrij beroep gevraagd hoe het proces verloopt. 90 Procent van de collectieven geeft aan dat ze een of meerdere modellen aan het uitwerken zijn. Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond bijvoorbeeld, wil goed voorbereid zijn en opties openhouden. Ze werken voor juli twee modellen uit. Eén plan voor het oprichten van een Medisch Specialistisch Bedrijf, en één plan voor een dienstverbandmodel. De mogelijkheid om te kunnen kiezen als medisch specialist voor vrij beroep óf dienstverband speelt bij de keus voor deze aanpak een grote rol.
Samenwerken
Natuurlijk gaat het niet overal even soepel. Er komt namelijk – zoals bij ieder huwelijk – nogal wat emotie bij kijken. En er is ook nogal wat bemoeienis van buiten. Zoals de vader van de bruid zijn bedenkingen kan hebben -vooral als hij een financiële bijdrage doet – zijn er partijen zoals de verzekeraars en de banken die het proces met argusogen volgen en er hun vraagtekens bij zetten. Ook partijen die de invoering van de tarieven en de wijze waarop, de keuzevrijheid en gelijkgerichtheid van belangen in eerste instantie van harte steunden.
Alle partijen zou ik willen vragen om duidelijkheid te geven, open en eerlijk te zijn, vertrouwen te hebben, en om met ons samen te werken aan datgene waar we allemaal voor staan: het beheersen van de zorgkosten en tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg verder verbeteren. Dan heeft het ‘huwelijk’ ook echt kans van slagen en loopt hopelijk elk ziekenhuis straks als een geoliede machine.
Bart Heesen
Algemeen directeur Orde van Medisch Specialisten