Reader Interactions

Reacties 2

 1. Jan Sluimers

  Al begint elke reis met een eerste stap, het lijktverstandig om de reisgenoten te overtuigen dat het doel van de reis duidelijk gedefinieerd moet worden.
  En voordat je begint te draven is het belangrijk om eerst eens te trainen. Marcel Levi bepleitte al om complexe zaken eerst via een pilot uit te proberen. In een recent artikel van “Ketenzorg naar Netwerk zorg ‘ is daarvoor al een voorzetje gegeven. Nu nog een plek vinden om dat systeem dat naadloos aansluit op de voorstellen van Bussemaker uit te proberen en de kinderziektes die er ongetwijfeld nog aan kleven er uit te zeven.
  Dicht bij Den Haag, nagelnieuw en op de nominatie om te sluiten. in het Bronovo zouden we naar hartelust kunnen experimenteren met dit systeem .
  Alles voor een netwerkziekenhuis is aanwezig, nu de politiek nog
  groet jan Sluimers oud med specialist en voorzitter stichting HoudBronovoOpen

 2. E. Huisman

  De spijker op z’n kop, Jaap. Als je de kenmerken van het zorgsysteem niet onderkent (complex adaptief systeem) en het niet als systeem wilt besturen zijn de meeste interventies gedoemd om te mislukken. De uitdaging zit ‘m in het “kickstarten” van het proces wat je beschrijft. Is er een kleinst mogelijke coalitie te vormen van partijen die bereid en in staat zijn de eerste stappen te zetten en zo een steen in de vijver te gooien. Want de logische volgorde die je voorstelt (gedragen visie, practische strategie, stapsgewijs implementeren, bijsturen, etc.) botst op zich al met de manier waarop zo’n complex systeem reageert op interventies. Je zal dus tegelijkertijd op al die thema’s moeten handelen (en bijsturen) met een coalitie die bereid is samen op te trekken. Het bouwen dan die coalitie is dus cruciaal. De overheid speelt een regisserende rol (en erkent daarbij dat de regisseur tijdens de opvoering niet op het toneel staat, het zijn de acteurs die het moeten doen).