BLOG

Innovatie stagneert door te weinig onderzoek

Innovatie stagneert door te weinig onderzoek

Uit de voorpublicatie van het Rathenau Instituut over de onderzoeksfinanciering in Nederland(TOF 2010-2016) blijkt dat er door alle ministeries veel wordt bezuinigd op onderzoek: 714 miljoen euro in totaal. Met name op gezondheidsonderzoek is de bezuiniging buitenproportioneel.

Wat zijn de cijfers:

1. Het onderzoeksbudget van het ministerie van VWS gaat tussen 2011 en 2016 terug van 212,9 miljoen naar 127 miljoen euro'
2.Het budget van ZonMW gaat in die zelfde periode terug van 151,6 miljoen naar 77,4 miljoen euro;
3. Het NWO budget gaat terug van 302,6 miljoen euro naar 288,1 miljoen.

De reductie van het NWO budget lijkt mee te vallen maar NWO levert zo goed als de helft van dit budget in ten behoeve van het topsectorenbeleid. Dat betekent dat vooral het bedrijfsleven mag oordelen over de relevantie van onderzoeksaanvragen en NWO alleen nog over de kwaliteit.

Teruggang ZonMW budget

Met name de teruggang van het ZonMW budget is dramatisch en moeilijk te begrijpen. Want een van de kenmerken van ZonMW is dat de programmering van het onderzoek heel zorgvuldig plaats vindt en goed aansluit op wat men in en rond de zorg van belang vindt aan onderzoek. En bovendien ondersteunt ZonMW in toenemende mate juist de toepassing van onderzoek in de zorg. Daarmee werd ze een van de belangrijkste aanjagers van innovatie in de zorg.

Kostenbesparende innovaties

Juist in deze tijd van noodzakelijke bezuinigingen in de zorg is het van belang om dat zorgvuldig en weloverwogen te doen met zo weinig mogelijk gevolgen voor de toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg. Dat betekent dat niet kaal bezuinigd kan worden, maar juist dat kostenbesparende innovaties nodig zijn. Innovaties op het gebied van logistiek, inhoud en informatie technologie.

Naïeve illusie

Waar gaan die innovaties vandaan komen als er geen budget beschikbaar is om deze te ontwikkelen, toe te passen en te evalueren? Het antwoord is vast: dat moet de markt dan maar doen. Een naïeve illusie lijkt me. Deze bezuinigingen stagneren de innovatie in de zorgverlening, een prijs waar we over enkele jaren mee geconfronteerd zullen worden.

Jan Walburg

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

13 april 2012

Een groot deel van het ZonMw onderzoek ging op aan vragen die niet specifiek voor Nederland interessant waren. Slecht een klein deel ging naar ZORGonderzoek. De meeste zorgonderzoekers verkregen hun financiering al uit de markt en dat zal niet anders worden. Misschien neemt het wetenschappelijk gehalte en het aantal toppublicaties af, maar de toegenomen relevantie maakt dit waarschijnlijk snel goed.

Anoniem

16 april 2012

Beste Jan,

Innovaties in de zorg die tot kostenbesparingen kunnen leiden zijn niet alleen afhankelijk van het ter beschikking gestelde budget.

Kan iemand laten zien welk deel van het genoemde budget de afgelopen jaren heeft geleid tot:
- Een betere zorg met als gevolg hogere kosten?
- Een niet slechtere zorg met als gevolg lagere kosten?

Onderzoek doen met het doel kostenbesparingen te identificeren is mij te vaag. Start eens met het uitvoeren van landelijke communicatie over daadwerkelijk behaalde besparingen die niet tot een slechtere zorg hebben geleid. Dat heeft een sneller effect.

Jan Kremer

16 april 2012

Helemaal eens, Jan. Goed wetenschappelijk onderzoek is cruciaal voor innovatie. Niet alleen maar om achteraf kritisch te evalueren of innovatie heeft geleid tot het gewenste effect, maar vooral ook om nieuwe paradigma's te ontwikkelen als voedingsbodem voor de broodnodige innovaties.
Pragmatische marktgerichte innovatie is erg nuttig, maar er is dus meer nodig.

Frank Conijn

16 april 2012

Helemaal eens met de column. Behalve technologische innovatie heeft de zorg een enorme behoefte aan kosteneffectiviteitsonderzoek. Daarop bezuinigen is wel mogelijk het paard achter de wagen spannen.

Dekker

16 april 2012

Totaal mee eens, bezuinigen op wetenschappelijk onderzoek heeft geen zin.

urRWtjvFGch

27 mei 2012

Ha Elisabet en greetjeIk heb net jlliue website bekeken,wat ziet dat er goed uit zeg!!!!!!Mijn nieuwsgierigheid is gewekt,en ik kom vast en zeker eens een kijkje bijjullie nemen.Maar nu weet je niet wie ik ben ..Ik was die vrouw die gistermiddag bij de Kampseplas in Haps was,en die even met je gepraat had.En ik vroeg of je bij de boswachterij werkte!!! Later zei jij waar je woonde. Ik wens je verder veel succes met je werk en studie.Dat moet lukken met zo'n locatie en prachtige boerderij. groet Marijke uit Groesbeek

MowhFwfMzYcVUyD

28 mei 2012

89fBLB <a href="http://btbobdfymucl.com/">btbobdfymucl</a>

LoNZfkdoDEHmgBQsvG

29 mei 2012

GEzP7X , [url=http://qudfkemcyqsu.com/]qudfkemcyqsu[/url], [link=http://zaxsupqkuhml.com/]zaxsupqkuhml[/link], http://kmvwvrvdcwdc.com/

Top