BLOG

Gevaarlijke glijbaan voor de gezondheid

Gevaarlijke glijbaan voor de gezondheid

Wat weinig mensen van mij weten, is dat ik naast een passie voor tandheelkunde, ook de dierengeneeskunde een warm hart toedraag. Mijn studententijd verliep wonderlijk via de dierengeneeskunde naar de tandheelkunde. Ik heb daar nooit spijt van gehad, maar ik hou de dierenartsen nog altijd in de gaten.

Zo las ik dat mensen door de crisis hun huisdieren niet meer naar de dierenarts brengen, omdat ze moeten kiezen tussen het te eten geven van de kinderen en de operatie van je hond. Schrijnend. Het huishoudboekje is door de crisis voor sommigen heel dun.

Kroon

Ik zie dat ook in mijn praktijk: 'Kan ik die kroon nog uitstellen?' of 'wat is goedkoper?' hoor ik wel eens. Dat is áls ik de patiënt al zie, want helaas blijven sommigen ook weg bij mij. Dat is begrijpelijk maar een gevaarlijke glijbaan. Want het blijkt keer op keer dat een gezonde mond een spiegel is van je gehele gezondheid.

Flossen

Voorkomen is beter dan genezen. Een platgetreden adagium, dat is waar. Maar wie denkt er niet eens na een tandartsbezoek 'had ik maar stokers gebruikt en geflost' of 'ik moet echt koffie of zure drankjes minderen'. Een kleine aanpassing kan dan een grote opbrengst opleveren. Als gebitsfanaat weet ik dat de opbrengst nóg veel groter is dan alleen het voorkomen van gaatjes. Want gaatjes, een bloeding of kleine ontstekingen kunnen uitgroeien tot bronnen van ingrijpende aandoeningen elders in het lichaam. Andersom geldt ook, aandoeningen kunnen soms vroeg worden gesignaleerd in de mond van een patiënt.

Een gezonde mond

Nou schrijf ik u niet om u braaf uw tanden te laten poetsen. Dat mag uw eigen tandarts persoonlijk doen. Ik raak geïnspireerd om mijn bijdrage te leveren aan een gezondere maatschappij. Om als tandarts en bestuurder misschien wel een zetje te geven in het beteugelen van de zorgwekkend stijgende zorgkosten. De stijgende ziektekosten bestaan natuurlijk voor maar een heel klein deel uit tandheelkundekosten. Toch weten we als tandartsen dat een gezonde mond niet alleen een schoonheidsbeeld is. Het is de spiegel van onze algehele gezondheid. Alle reden dus om aandacht en tijd te blijven besteden aan uw gebit en uw mond. Kijk dus in de spiegel van uw gezondheid, de tandarts helpt u graag daarbij.

Rob Barnasconi
Voorzitter NMT

2 Reacties

om een reactie achter te laten

W.A. van der Reijden

6 december 2012

Het is toch niet onterecht als de patiënt vraagt of een kroon ook echt nodig is? De tandarts vaart er al heel lang (te veel) wel bij door weefsel te vervangen door kunstweefsel. Dat is gebleken bij vullingen (amalgaam: goedkoop; composiet: iets duurder), kronen (mooi maar er moet meer weefsel worden geofferd: nog duurder), bruggen (gezonde buurelementen worden ernstig beschadigd: heel duur) en implantaten (de zgn. vervangbaarheid van moeder natuur: té duur). Is het toevallig dat deze volgorde ook de volgorde is van lucrativiteit voor de tandarts? Dat maakt de geloofwaardigheid van de voorgestelde behandeling natuurlijk niet groter.
Genezen is binnen de tandheelkunde nog steeds ver weg omdat het ook niet makkelijk is. Maar het lijkt er op dat nu heil gezocht wordt in preventie - waarvan we het succes ook niet kunnen voorspellen. Hopelijk komt het begrip "cure" weer nadrukkelijk terug in de tandheelkunde(studie).

Anoniem

6 december 2012

Dat een tandarts hierover moet beginnen. De belangrijkste reden waarom tandheelkunde niet in het basispakket zit is dat de samenleving het prima vind als de armen met een kunstgebit rondlopen. En als tandartsen normale salarissen zouden ontvangen dan zouden heel wat meer mensen goede tandheelkundige zorg kunnen betalen.

Als Rob nu van leer zou trekken tegen de veel ste hoge tarieven van zijn teveel verdienende leden waardoor de gewone man in de financiële problemen zou komen, dan zou hij een punt hebben. Nu lijkt het hele verhaal een pleidooi te worden voor een overheidsusbsidie voor de armen oid, waardoor zijn leden hun inkomen niet zullen zien dalen.

Top