Tech

Acute aanval van robotofobie

Acute aanval van robotofobie

Thebe heft functie van thuishulp op. En kondigt meteen de komst van Zorgrobot Roos aan. Timing is cruciaal in bestuur en communicatie.

De raad van bestuur vraagt voor alle 633 thuishulpen collectief ontslag aan, lezen we op de website van de Brabantse zorgaanbieder. Gelijktijdig krijgen zij de functie van huishulp aangeboden. "Aanleidingen zijn de terugloop van indicaties en de aankomende bezuinigingen op de Wmo. Het ontslag gaat gelden per 1 januari 2015. Tot die tijd zullen cliënten van Thebe nog niets merken van de aankomende wijzigingen.”

Op exact dezelfde dag, 1 juli 2014, verschijnt de kop Zorg­robot Rose bij Thebe onder het onheilsbericht op dezelfde website. “Thebe Breda en ZuidZorg uit Veldhoven starten in samenwerking met Rose BV een pilot waarin een servicerobot wordt ingezet voor de zorg aan ouderen.”

Herinneringen

Het roept herinneringen op aan recente strubbelingen bij Sensire in Oost-Nederland. De eerste aanzegging van massa-ontslag viel daar ook ongeveer samen met het succes van iPad-zorg. Die m-health heeft nu zelfs een plek verworven in een iBook van Apple waarin Sensire figureert naast Mayo Clinics en Ottawa Hospital.

Timing

Timing is cruciaal in bestuur en in communicatie. Wie deze twee berichten op dezelfde dag op de bedrijfssite zet, moet zich er niet over verbazen als cliënten en medewerksters last krijgen van acute robotofobie. Thebe komt er aardig mee weg. Blijkens het omslagverhaal van Skipr magazine 9 reageren cliënten en familieleden enthousiast op Robot Rose, die een tandenborstel kan aanreiken.

Paradox

Robots kunnen tillen, spullen halen en brengen, taken van mensen verlichten, mensen laten genieten van het knuffelen. De paradox wil dat mensen zich minder op hun gemak voelen naarmate robots meer menselijke trekken hebben. Zo bezien is het een geruststelling dat ze niet echt kunnen luisteren maar wel de indruk wekken dat ze op een knuffel reageren. Ook geruststellend is dat robottechnologie grotendeels in de muren van slimme woningen zal verdwijnen. Zoals vroeger bij The Jetsons…

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

27 augustus 2014

Beeldvorming bij medische "robot" is van groot belang.
Soms is het handiger om van slimme hulpmiddelen of arbeidsbesparende techniek te praten.

Het is trendy om overal de term Robot op te plakken.

Een stofzuiger die zelf rondrijdt en je kamer zuigt heet een stofzuigrobot.
Zo bekeken heeft iedereen al huishoudrobots in huis, de (af)Wasrobot bijvoorbeeld (Vroeger ook wel bekend als (af)Wasmachine).

Dus wanneer we beestje bij de juiste naam noemen en duidelijke toelichting geven wordt de acceptatie vanzelf groter en voorkomen we Robotfobie

Top