BLOG

Same problems, different solutions

Same problems, different solutions

Na de VS is de Nederlandse zorg een van de duurste ter wereld. En tegelijk is de zorg, zeker vanuit patiënten perspectief, nog te verbeteren.

Vorige week waren de studenten van de TIAS executive Master of Health Administration (MHA) op studiereis in New Hampshire. De Tuck business school in Hanover is gelieerd aan de Geisel medical school en aan het Dartmouth-Hitchcock medical center.  De studenten zijn gedreven om uit te vinden waarom de Amerikaanse gezondheidszorg meer dan twee keer zo duur is als sommige Europese systemen en hoe de zorg kan verbeteren door de organisatie te veranderen.

Volmaakte rust

Tuck business school is ingebed in de campus van Dartmouth university in Hanover. Een stadje dat volmaakte rust uitstraalt. Het centrum telt slechts een paar straten met winkels en restaurants. Deze straten gaan ongemerkt over in de campus met grootse maar gemoedelijke bouwstijl en veel groen. Alles ademt sereniteit en rust. Dat geeft de faculty letterlijk en figuurlijk ruimte om de grootse problemen van de gezondheidszorg te benaderen vanuit de academische luwte, maar niet zonder deze direct te toetsen bij de lokale zorgverleners.

Werkgevers

We hebben de lappendeken van het Amerikaanse zorgstelsel vergeleken met de Nederlandse situatie. Een belangrijke rol is in de VS weggelegd voor de werkgevers,  die in feite de zorgverzekeraars zijn voor de helft van de Amerikanen. In die constructie hebben de verzekeringsinstanties een andere rol dan in Nederland, met een beperkte drang om goedkoper in te kopen.

Goedkoper

De toegankelijkheid van de zorg lijkt te verbeteren met de Affordable Care Act maar een flink aantal staten heeft gekozen om de uitbreiding van Medicaid niet door te voeren. De grote Amerikaanse vragen zijn in feite niet anders dan de Nederlandse: hoe kunnen we de zorg verbeteren en tegelijk goedkoper maken.

De afgelopen decennia zijn de uitgaven aan gezondheidszorg in zowel de VS als in Nederland gestegen. Maar de gezondheid is niet evenredig verbeterd. Blijkbaar leidt meer gezondheidszorg niet vanzelfsprekend tot meer gezondheid. Het debat hierover wordt vertroebeld door het door elkaar gebruiken van health en healthcare.

Geen synoniemen

Dit zijn geen synoniemen en het één volgt niet vanzelfsprekend uit het ander. De WHO heeft aangegeven dat slechts 10 procent van de health wordt bepaald door healthcare. Lifestyle heeft de grootste invloed op health

Waarde

We kunnen dus ook niet verwachten dat een verdubbeling van healthcare leidt tot een verdubbeling van health. Oplossingen moeten daarom gezocht worden in verhogen van waarde. Toename van kwaliteit en afname van kosten maken samen waarde. We hebben geleerd dat zowel de Amerikaanse als de Nederlandse gezondheidszorg hierop proberen te sturen. Het motto was dan ook: same problems, different solutions.

Peter van der Voort
Academic Director & Professor TIAS, intensivist

 

 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Glenn Mitrasing

4 november 2014

Misschien de lijstjes van de OESO, Health Affairs, NEJM en The Economist naast elkaar leggen en vergelijken? Zorgverlening in Niet-Concurrentiele omgeving is meestal goedkoper en beter! Nederlandse ziekenhuizen hebben gemiddeld 5% meer kosten aan administratieve processen om maar wat te noemen en “health-wise” staan we volgens de OESO net boven Nederland op de 12de plaats. Een structuurprobleem lost men ook niet op met “cherry picking”.

Glenn Mitrasing

4 november 2014

"net boven Griekenland" had er moeten staan.

Top