BLOG

2015: zoek verbinding en vermijd het verwijten

2015: zoek verbinding en vermijd het verwijten

Nu we de eerste ‘deadline’ van 1 januari achter ons hebben, kan de zorgsector zich volledig gaan richten op de uitdagingen die ons nog te wachten staan.

De transformatie die volgt op de transitie vergt veel inzet. Van iedereen. Het echte werk gaat feitelijk nu pas beginnen. In mijn nieuwjaarsboodschap verpak ik meteen een oproep: laten we er met z’n allen van uitgaan dat iedereen zijn uiterste best zal doen om alle verandering in goede banen te leiden. Ook als het even tegenzit.

We moeten niet de illusie hebben dat alles vlekkeloos zal verlopen. Daarvoor is de overgang veel te groot. Het is zaak om bij incidenten niet meteen met het vingertje te wijzen of de betweter uit te hangen. Het is effectiever om bij ‘missers’ te reageren met maatwerk, op zoek te gaan naar praktische oplossingen en vooral de lange termijn goed voor ogen te houden.

Hart onder de riem

Ik wil met name de medewerkers bij de zorginstellingen een hart onder de riem steken en hen laten weten dat we begrip hebben voor alle hectiek die de veranderingen met zich meebrengen. Daarom heeft de VGN ook zo nadrukkelijk meegewerkt aan de bedank-de-medewerkers campagne, waarmee we de medewerkers in de gehandicaptensector rond de jaarwisseling in het zonnetje zetten. Ik hoop van harte dat dit welgemeende compliment ook werkt als een ‘motivator’. De gehandicaptenzorg is immers een hartstikke leuke sector om in te werken en dat moet vooral zo blijven.

Vandaar dat ik meteen een oproep doe aan alle stakeholders in de sector: zoek verbinding en vermijd het verwijten. De verleiding zal groot zijn om als het even tegenzit   publiekelijk aandacht te vragen. Daar is niet altijd iedereen bij gebaat. Ik zeg: zoek elkaar eerst op en bedenk samen oplossingen. Ik zal daar zelf ook zoveel ik kan aan bijdragen.

Oog voor realiteit

In die samenwerking moeten, wat mij betreft, alle opties open blijven. Als blijkt dat  er minder bezuinigd moet worden omdat anders de kwaliteit van de zorg daalt onder een niveau dat we met z’n allen niet willen, dan moeten we daarover met elkaar in gesprek. Transformeren is niet blind uitvoering geven aan eerder gemaakte afspraken, transformeren is ook oog hebben voor de realiteit…

Ik wens u, in het bijzonder alle medewerkers in de sector, alle goeds voor 2015 en spreek de wens uit dat samenwerking, concentratie, kalmte en realiteitszin de kenmerken zullen zijn van onze inzet in wat ongetwijfeld opnieuw een memorabel jaar zal worden.

Hans Schirmbeck
Directeur VGN

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top