Tech

De politievrijwilliger en de mantelzorger

Heeft u recent ook de advertenties gezien en gehoord over de politievrijwilliger? Maar dat is toch een beroep, politieagent? Kun je dat ook vrijwillig doen? En vrijwillig, betekent dat dat je er geen geld voor krijgt?

Als jongen (en dat is voor mij al even geleden…) wil je piloot, brandweerman of politieagent worden. Mijn interesse van vroeger was gewekt; nieuwsgierig ging ik op onderzoek. Kan ik eindelijk bij de politie gaan werken? Kan ik de wereld helpen verbeteren? En wat blijkt: ja, ik kan bij de politie aan de slag. Eerst drie keuringsdagen, een eindgesprek en een medische keuring. Dan een opleidingsprogramma van anderhalf jaar en dan, eindelijk, mag ik mee om tijdens de koopavond en bij een evenement een rondje te lopen en het verkeer te regelen. Dat alles tegen een vergoeding van ruim zeven euro (bruto) per uur. Een bijzonder magere vergoeding, maar wel een 'slimme' bezuinigingsmaatregel van de minister en zijn ambtenaren.

Hoe anders is dat voor een mantelzorger. Word je ervoor geselecteerd, gevolgd door een keuring en een opleiding? Nagenoeg niet. En de vergoeding? De schamele vergoeding van tweehonderd euro per jaar is afgeschaft. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het waarderen en erkennen van mantelzorgers. Maar een financiële tegemoetkoming voor mantelzorgers ontbreekt in de nieuwe plannen.

Lasten

En toch moet de mantelzorger meer en meer taken in het zorgproces op zich gaan nemen. Maar daar heb je kennis en vaardigheden voor nodig. En daarnaast kost het vaak veel tijd. Tijd die niet besteed kan worden aan ander (betaald) werk, aan huishouden of aan slaap en ontspanning. Voelt u 'm aankomen? Wel de lasten, maar niet de lusten.

Verkeerde insteek

Mantelzorgers moeten taken van de zorgprofessionals overnemen. En wat gaat die zorgprofessional dan doen? Mag hij of zij vrijwillig aan de slag bij de mensen waar eerst het werk betaald werd gedaan? Volgens mij een volstrekt verkeerde insteek. Er zijn de komende tientallen jaren veel handen nodig om het werk in de zorg uit te voeren. Zorg voor mensen is mensenwerk. Een eerlijke vergoeding en voldoende kennis en vaardigheden zijn nodig om deze uitdaging voor de toekomst duurzaam en bestendig te realiseren.

Hard nodig

Zowel zorgprofessionals als mantelzorgers zijn hard nodig om al het werk dat gedaan moet worden voor de mensen om ons heen vorm te geven. Zorgprofessionals moeten aan het werk blijven en mantelzorgers dienen ondersteund te worden en een vergoeding te krijgen die recht doet aan de belangrijke taak die zij vervullen. Zou het beleid daar wat meer op gericht kunnen worden?

 

eddy van de werken_311

Eddy van de Werken
Productmanager VVT en jeugdzorg Centric

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top