Tech

Big data vult medische gegevens aan

De verwachtingen rond big data zijn hoog gespannen en het gebruik hiervan wordt momenteel in allerlei toepassingen genoemd. Wat is de toegevoegde waarde ervan in het medische domein en voor value based healthcare?

De verwachtingen rond big data zijn hoog gespannen en het gebruik hiervan wordt momenteel in allerlei toepassingen genoemd. Wat is de toegevoegde waarde ervan in het medische domein en voor value based healthcare? Op korte termijn ligt die vooral in de meta-evaluaties over verschillende patiënten heen: welke behandelingen zijn in welke situaties het meest effectief? En in mindere mate: wat veroorzaakt de kostenverschillen tussen de behandelingen van verschillende ziekenhuizen?

Evalueren

Wie kijkt naar het zorgpad dat een patiënt doorloopt, ziet de toegevoegde waarde van big data bij het evalueren van de behandeling van een individuele patiënt. VBHC vraagt immers in de beoordeling van het resultaat ook om gegevens die meer te maken hebben met de patiënt als ‘consument’, het domein waar big data juist groot in is geworden. Om te beoordelen of een patiënt weer hetzelfde kan functioneren als voorheen, bieden de gegevens uit de bewegingssensor van de mobiele telefoon bijvoorbeeld een prachtige indicatie.

Op iets langere termijn denken we dat big data ook van toegevoegde waarde kan zijn bij de diagnose en het  behandelplan.Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de perfecte match tussen waargenomen patiëntgegevens, ziektebeelden en behandelplannen gemaakt worden, beter dan een dokter dit ooit zou kunnen.

Zorgaanbieders hoeven in de regel geen geavanceerde analyses met big data uit te voeren, maar ze kunnen wel de resultaten gebruiken. Met interne data en eenvoudigere analyses kunnen ze hun eigen functioneren meten, evalueren en verbeteren, geholpen door kant-en-klare software en apps. Zorgverleners moeten de bereidheid en vaardigheid hebben om zichzelf te laten leiden en corrigeren door datagedreven analyses die hen worden aangereikt.

Informatie delen

Ze moeten de patiënt vervolgens kunnen informeren over de te verwachten effecten van verschillende behandelingen in zijn specifieke situatie. Om de genoemde voordelen van big data voor VBHC te kunnen realiseren en benutten, is het nodig om informatie te delen, te conformeren aan standaarden en open te staan voor feedback en nieuwe inzichten die big data analyses opleveren.

De details mogen voor veel zorgverleners een black box blijven, als er maar de bereidheid is om de verkregen inzichten uit big data toe te passen in de praktijk en andersom ook gegevens te delen voor het collectieve geweten. Dan komt er vaart in VBHC en kunnen patiënten meer kwaliteit van leven tegemoet zien.

Aart-Willem Saly

Principal consultant Vintura

Aart-Willem Saly_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top