Tech

'Als ik investeer in ICT, dan investeer ik niet in zorg'

Deze uitspraak hoorde ik laatst van een bestuurder van een grote zorginstelling. Ik dacht: 'Dit kan toch niet waar zijn?' Als bestuurder moet je juist investeren in ICT die past in de visie op hoe zorgvraagstukken digitaal opgelost kunnen worden.

Doe je dat niet dan verzuipt je organisatie in een continue stroom van digitaliseringsvraagstukken. Niets doen betekent dat deze stroom opgestuwd wordt tot een stuwmeer. Dit stuwmeer wordt voller en voller, de vraagstukken worden steeds complexer en het stuwmeer dreigt over te lopen. 

Het digitaal stuwmeer

Big Data, elektronische handtekeningen, wearables, e-health, cybersecurity, MedMij, gespecificeerde toestemming, data portabiliteit, patiëntportalen, VIPP, machine based learning, blockchain, value based healthcare, artificial intelligence en gezondheidsapps zijn slechts een kleine greep van de veranderingen waar u, als bestuurder, mee te maken heeft. Ook de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) komt op u af en raakt uw organisatie. Dit stuwmeer aan digitale ontwikkelingen verandert de zorg, de verdienmodellen en de zorgprocessen. Het credo “ICT volgt de business” is niet meer van deze tijd. ICT bepaalt de business in de huidige economie. Sterker nog, met ICT kunnen organisaties meerwaarde leveren.

Voller en voller

Door gebrek aan inzicht en overzicht stellen bestuurders investeringen uit en proberen tijd te kopen. Maar juist in de periode dat tijd gekocht wordt, zijn er weer nieuwe ontwikkelingen die het stuwmeer verder doen vollopen. Dit heeft nog minder inzicht en overzicht als gevolg. Digitale ontwikkelingen grijpen op elkaar in waardoor de complexiteit ook toeneemt.

In de zorgsector zijn ICT-investeringen noodzakelijk om kosten te drukken, substitutie van zorg te realiseren en om tekorten aan personeel op te vangen. Vaak wordt dit aangeduid met de term ‘digitale transitie’. De digitale transitie wordt complexer als gevolg van uitstel van investeringen. Hoog tijd dus om met een goed doordachte ICT-strategie koers te bepalen, maar hoe doe je dat? 

Koers bepalen

Juist om de organisatie op koers te houden is het noodzakelijk om te investeren en om digitaliseringsvraagstukken te duiden. Een hulpmiddel hiervoor zijn de onderstaande vragen:

1.    Wat is mijn strategische ICT-koers?
2.    Wat is mijn visie op digitale ontwikkelingen?
3.    Wat is nodig om de expertise op het snijvlak van strategie, beleid, verdienmodellen en ICT te vergroten.
4.    Welke meerwaarde wil ik met ICT realiseren?
5.    Welke ontwikkelingen zijn van betekenis voor de waarde in de organisatie.

'Als ik investeer in ICT, dan investeer ik niet in zorg' is de wereld op zijn kop. Juist door te investeren in ICT kan betere zorg geleverd worden. Investeer nu in strategische ICT-expertise om de juiste koers te bepalen in een stroom van digitale vraagstukken.

Henk Hutink

Landelijk programmamanager zorg-ICT bij Nictiz

Henk Hutink_311

3 Reacties

om een reactie achter te laten

van Zijl

16 januari 2018

En dat is een bestuurder van een grote zorginstelling?
De digitalisering oftewel de zorg naar deze tijd en toekomstbestendig transformeren is vol op bezig. Apart dat zo'n figuur 'bestuurder' is.
Al is het wel chaos in de zorg- ict, totaal géén eenduidige lijn in te trekken. Iedereen heeft een 'oplossing' en systemen moeten allemaal met elkaar communiceren, het is een ware hel in de zorg- ict. De zorginstellingen zijn als het ware softwarehuizen geworden.
En daarbij is het wachten tot de bom explodeert, waarmee gigantische data- hacks bij horen. Het is jammer dat de AP niks naar buiten brengt van situaties die momenteel spelen, want er gebeurt meer dan het nieuws ons brengt.

Anita Lesman

21 januari 2018

En wat ik mij dan afvraag: welke vragen heb jij aan deze bestuurder gesteld? Met open vizier en oprechte nieuwsgierigheid? Want wie, wie weet, is de context waarin deze opmerking is gemaakt door deze bestuurder wel een die je niet kent. Heeft hij/zij net een enorme investering gedaan? Wat mij betreft te eenzijdig om hiermee een blog te vullen. Waarom stellen we elkaar niet wat meer vragen in plaats van direct een oordeel te vellen? En daarmee bijval te organiseren terwijl de bredere context ontbreekt. De kaart is niet het gebied.

Winfried

21 januari 2018

Ik kan het alleen maar met die bestuurder eens zijn. Zolang je zorg en ICT als twee aparte zaken ziet, dan moet je vooral niet in ICT gaan investeren want dan gooi je bakken geld over de balk.

Bedenk eerst wat je met je zorg wilt. Dan zie je vanzelf welke middelen daar aan (zouden) kunnen bijdragen. De eerste vraag voor een zorg bestuurder is dus: wat is mijn strategie voor de zorg. De rest (inclusief de ICT) is bijzaak.

Top