Finance

Mijn patiënten moeten de banken gaan betalen

Vorige week belde de bank. Of ze langs konden komen voor een relatiegesprek. Mijn eerste gedachte was: dat gaat me geld kosten. Ik had de bank in geen jaren meer gezien en nu nodigden ze zichzelf uit. Dat beloofde niet veel goeds.

Voor de laatste crisis was de bank een echte dienstverlener. Als je een geldproduct nodig had op basis van een goed idee dan dacht de bank altijd met je mee. Investeren was ook wat de bank wilde. Geld moest rollen. Zelfs in de publieke sector, gezondheidszorg en in het sociaal domein. Heerlijk zo’n organisatie die met je mee dacht. En je daarna faciliteerde. De bank had ook een maatschappelijke taak. En die maatschappelijke verantwoordelijkheid straalden ze uit. Daar had de maatschappij nou echt baat bij. En het nevenproduct van de bank was winst. Kortom: een win-winsituatie.

Negatieve rente

Hoe anders is het nu. Met twee accountmanagers kwamen ze vorige week op bezoek. Aanvankelijk een gesprek over het weer. Het venijn zat hem zoals altijd in de staart van het gesprek. In de laatste twee minuten meldden de heren dat ze de negatieve rente op de lopende bankrekening in rekening gingen brengen aan de organisatie.

Vijf dagen later had ik de bevestigingsbrief in huis. Dat is nog eens service. Het betekent dat mijn zorgorganisatie nu geld moet gaan betalen aan de bank. Als je dat afpelt dan betekent dat, dat een deel van het geld van mijn patiënten/cliënten  (de gemeentelijke inwonersbijdrage) nu richting de bank gaat. Belastinggeld. Publieke middelen. De burger betaalt belasting en met een deel van dat geld gaan nu de banken betaald worden. De patiënt betaalt vanaf 1 oktober dus de banken.

De bank spekken met belastinggeld

Voor mijn organisatie betekent dat dat ik vanaf 1 oktober  een jeugdarts/jeugdverpleegkundige minder in dienst kan hebben. Minder zorg voor de belasting betalende burger omdat ik als zorgorganisatie de bank moet gaan spekken. Een winsituatie voor de bank en een verliessituatie voor de patiënt. Onverteerbaar wat mij betreft.  Gaan we in Nederland banken nu weer met belastinggeld overeind houden? 

Ik hoop dat mijn minister of staatssecretaris of volksvertegenwoordiger Skipr leest, het met mij eens is en bij machte is om dit tegen te houden. Mooier nog zou zijn dat de banken weer hun maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken en zeggen dat ze dit verlies zelf dragen. Zo slecht gaat het niet met de banken. Toch?

Ron Boumans

Bestuurder Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West

Ron Boumans_311

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top