BLOG

Huishoudboekje van de zorg is chaos

Huishoudboekje van de zorg is chaos

Het is een chaos in het huishoudboekje van de zorg, zo blijkt uit het onlangs verschenen rapport ‘Uitgavenbeheersing in de zorg’. De Algemene Rekenkamer concludeert hierin dat de beschikbare informatie over de uitgaven­ontwikkeling in de zorg regelmatig niet actueel is en dat definitieve cijfers niet worden gepubliceerd.

Minister Schippers en de Tweede Kamerleden weten daardoor niet wie wat betaalt op welk moment. Informatie is gebrekkig en gebaseerd op verschillende meetmomenten en verschillende (soms onvergelijkbare) bronnen, met berekeningen achteraf.

Vier tips

Dit is een onwenselijke situatie, zeker in het licht van beheersing van destijgende kosten van de zorg. De chaosin het huishoudboekje van de zorg moet daarom opgehelderd worden. De minister moet meer grip krijgen op de kosten van de zorg, zegt de Algemene Rekenkamer. Maar hoe? Het in kaart brengen van de zorg is een complex vraagstuk. Als fabrieker heb ik het genoegen regelmatig stukjes van deze legpuzzel op te mogen lossen. Op basis van mijn ervaring zou ik hier een viertal tips willen meegeven. 

Teveel informatie

Eén van de eerste dingen die opvalt in de chaos van het huishoudboekje is de veelheid aan informatie. Stel, u wordt gevraagd een olifant op te eten. Hoe doet u dat? In één keer of liever in kleine plakjes? Dat laatste raad ik u aan. En het is niet anders met het in inzichtelijk maken van uitgaven van de zorg. Daarom tip 1: Doe niet alles tegelijk, maar kies deelonderwerpen, bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg of de AWBZ.

Scherpte

Als u deelonderwerpen heeft gekozen, dan is het vervolgens, tip 2, de kunst de goede vragen te stellen. Wie de verkeerde vragen stelt, krijgt het huishoudboekje namelijk nooit op orde. Stel dus precies die vraag waarop u antwoord wilt hebben. Daarbij is het ook zaak scherp te definiëren waar u het over heeft. Welke definitie gebruikt u bijvoorbeeld van curatieve zorg? Wat zijn uw bronnen, de AWBZ cijfers uit de begroting of die van het CVZ, en waarom? Kortom, tip 3: concreter is beter.

Less is more

En tot slot, vraag u af, bij alle informatie die u geeft: “waarom geef ik deze informatie?”. Want, tip 4: “less is more”, u bent helderder als u zinnig en zuinig omgaat met het geven van informatie.

Inzicht en overzicht

Door vlijtig en gestructureerd de goede vragen te beantwoorden, op een concrete, eenduidige en heldere manier, een plaatje tekenen helpt daarbij, komt het huishoudboekje van de zorg op orde. Overschrijdingen zijn hier de wereld niet mee uit, maar wie ooit een huishoudboekje heeft bijgehouden, weet dat inzicht en overzicht zuinigheid in de hand werken en uiteindelijk euro’s opleveren. En laat dat nou net zijn wat de zorg kan gebruiken: zuinigheid met vlijt.

Maaike de Vries
Chef Zorg, De Argumentenfabriek

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 november 2011

En zo kom je uit bij een product van de fabriek... Volgens mij gaat het de Rekenkamer echter niet om mooie eenvoudige stroomschema's met frisse kleurtjes en lijntjes waarvan de dikte inzicht moeten geven in de omvang van de geldstromen.

De rekenkamer ergert zich, samen met alle economen in dit land, aan het feit dat er gerommeld wordt met de bedragen. Niet less is more, maar gewoon eens een grondig overzicht dat niet wordt gemanipuleerd door een informatieverstrekker.

Wat we nodig hebben is toegang tot kostendata voor iedereen die onderzoek daarna wil doen. Dat kan in vrijwel alle ontwikkelde landen, dus waarom niet in NL?

En als alle data openbaar is dan zul je zien dat VWS ineens heel heldere en actuele overzichten kan genereren.

merhai

15 november 2011

volgens mij hoor ik hier een roep om een parlementaire enquete naar de kostenexplosie in de zorg.
Neem dan wat mij betreft ook de effecten van de marktwerking op kostenontwikkeling mee. Dit is toch niet pluis, zie maar weer de gevolgen van de vrijgave van de tandartstarieven.

UNTetYtozuBYkekktA

28 december 2011

The forum is a brighter place thnkas to your posts. Thanks!

ksbyXLkJnchatPB

29 december 2011

sKlGdM , [url=http://gmzruageqhpd.com/]gmzruageqhpd[/url], [link=http://shrioucrepbc.com/]shrioucrepbc[/link], http://wgfkdwnxhcja.com/

Top