Steeds meer betrouwbare bedrijven haken af en nieuwe bedrijven, waarvan de kwaliteit onbekend en niet gegarandeerd is, springen vervolgens in deze gaten. Daarmee komt de steun voor kwetsbare mensen steeds meer in het gedrang, zegt ActiZ-directeur Aad Koster in het Nederlands Dagblad.
‘Gemeenten volharden in lage tarieven’
Doordat gemeenten, die de thuishulp via aanbestedingen contracteren, fors onder de kostprijs waren gaan zitten, hebben zorgaanbieders de afgelopen jaren forse verliezen geleden. Ze moesten duizenden werknemers ontslaan en gingen failliet. Mensen wachtten soms tevergeefs op hulp. Of de situatie nu verder verslechtert, is niet te zeggen. De nieuwe ronde van aanbestedingen is net begonnen. Volgens Koster is er meer aandacht voor kwaliteit. Dat is echter nauwelijks terug te zien in de tarieven, aldus Koster, want de meeste gemeenten volharden in te lage uurprijzen.
‘Tarieven wèl verhoogd’
Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is de situatie veel minder ernstig dan ActiZ die voorstelt. Uit een steekproef zou blijken dat allerlei gemeenten de tarieven wel degelijk hebben verhoogd.
Grote verliezen na WMO-invoering
Het ministerie van Volksgezondheid heeft in 2008 noodlijdende thuiszorginstellingen met subsidies ter waarde van 22 miljoen euro gesteund. Deze steun heeft echter de schade door de lage tarieven van de gemeenten voor huishoudelijke hulp maar zeer beperkt kunnen opvangen. Enerzijds leverde de invoering van de WMO de overheid een besparing op. Anderzijds confronteerde de WMO-invoering de zorginstellingen in 2007 en 2008 met grote verliezen.