Finance

Acties tegen aanbesteding thuiszorg Twente

Vakbond Abvakabo FNV en de ondernemingsraden van drie Twentse thuiszorgaanbieders organiseren woensdag acties bij de gemeentehuizen van Enschede en Almelo. Zij vrezen dat de gemeenten te lage tarieven opleggen voor de huishoudelijke zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten. De bond vreest dat  thuiszorgbedrijven hierdoor mogelijk gedwongen worden hun personeel slechter te betalen of zelfs massaal te ontslaan.

Werken onder kostprijs

Het tarief voor huishoudelijk hulp 1 (HH1) is op negentien euro per uur vastgesteld. Voor HH2 is een tarief van 22,55 euro per uur bepaald. Volgens vakbondbestuurder Jan Kramer blijkt uit zijn berekeningen dat het met deze tarieven onmogelijk is om de thuiszorgmedewerkers conform het cao-loon te betalen. Thuiszorginstellingen komen regelmatig in de problemen bij aanbestedingen. Vaak hebben zij relatief te hoog gekwalificeerde medewerkers, die voor hun werkzaamheden van de gemeente een tarief onder de kostprijs berekend krijgen.

Concurreren

Sinds een aantal jaar moeten thuiszorginstellingen concurreren om contracten voor de huishoudelijke zorg. De gemeente kiest het bedrijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding om de zorg te leveren. Volgens de vakbond dwingen gemeenten de bedrijven sindsdien veel goedkoper te werken.

VWS springt bij

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vorig jaar met subsidies ter waarde van 22 miljoen euro noodlijdende thuiszorginstellingen gesteund. Deze steun heeft echter de lage tarieven van de gemeenten voor huishoudelijke hulp maar zeer beperkt kunnen opvangen. De invoering van de WMO leverde de overheid een besparing op. Anderzijds confronteerde de WMO-invoering de zorginstellingen in 2007 en 2008 met grote verliezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top