Apothekers draaien zwaar verlies, moeten daardoor mogelijk personeel ontslaan en zijn ook niet meer in staat voldoende zorg meer te leveren aan hun patiënten. De Tweede Kamer moet hier een einde aan maken, vindt apothekerskoepel KNMP.
Daartoe wordt in een brandbrief aan onder anderen minister Edith Schippers van Volksgezondheid opgeroepen. Woensdag is er overleg in de Tweede Kamer over geneesmiddelen.
Dominante positie
“Sinds dit jaar zou er vrije marktwerking moeten zijn tussen zorgverzekeraars en apotheken. Maar in de praktijk komt daar niks van terecht”, aldus een woordvoerder van de KNMP dinsdag. “De zorgverzekeraars hebben een dominante positie waardoor er van overleg en onderhandelen geen sprake is.”
De KNMP wil dat het transparanter wordt hoe de prijs van geneesmiddelen tot stand komt. “De fabrikant bepaalt een deel en de zorgverzekeraars ook. Maar niet iedere zorgverzekeraar vergoedt evenveel voor de patiënt, dus het is onduidelijk hoeveel iemand zelf moet bijdragen”, aldus de woordvoerder.
Brandbrief
“Het voortbestaan van veel dienstapotheken is onzeker geworden. In een groot aantal plaatsen hebben ze noodgedwongen de contracten met zorgverzekeraars moeten opzeggen, omdat de vergoeding bij lange na niet toereikend is om de kosten te dekken”, staat in de brandbrief. “Daardoor dreigt al per 1 januari de situatie te ontstaan dat patiënten in de avond- en nachtdiensten voor medicijnen contant moeten gaan afrekenen of dat sommige dienstapotheken noodgedwongen moeten sluiten. De KNMP adviseert om de acute farmaceutische zorg, aan te laten sluiten bij de Spoed Eisende Hulp en de Huisartsenposten op één locatie.” (ANP)