Onlangs besloot de minister om de Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH) onder te brengen in de Wet BIG. De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiemedewerkers (NVAM), de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) en beroepsorganisatie NU’91 grijpen deze kans aan om dit ook voor anesthesiemedewerkers en operatie-assistenten een lans te breken.
Beschermde verpleegkundige titel
Momenteel is heeft ongeveer de helft van de anesthesiemedewerkers en operatieassistenten een verpleegkundige vooropleiding. Zij staan in het BIG-register en mogen een beschermde verpleegkundige titel voeren. De andere helft mag dit niet, ook al zouden ze dezelfde competenties hebben en hetzelfde werk doen.
De organisaties spreken van een ‘weeffout’ in het huidige zorgstelsel. Remko ter Riet, voorzitter van de NVAM: “Dagelijks worden voorbehouden handelingen, al dan niet geprotocolleerd, zelfstandig uitgevoerd door operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. Dit gebeurt zonder tussenkomst of bijzijn van een arts, zonder dat dit goed is vastgelegd in de Wet BIG. Dit is een onwenselijke en wettelijk onjuiste situatie en dient hersteld te worden, met name in het belang van de patiënt.”
Bekwaam en bevoegd
Stella Salden, voorzitter van NU’91: “Het is nu aan de minister om door te pakken en ook de bevoegdheid te regelen voor deze zorgprofessionals op de operatiekamers. Het is niet meer dan terecht dat degenen die aantoonbaar bekwaam zijn ook bevoegd worden.”
Ja, als de Minister VWS de “medisch helpende spoedeisende zorg” ( onderwijsgraad: BMH ) in art. 3 Wet BIG als basisberoep individuele gezondheidszorg wil opnemen, begrijp ik de steun van NU ‘91 helemaal. En zo zijn er meer beroepen ( bijvoorbeeld de verzorgende IG ( VIG ) en zeker de vele profielopleidingen (“ gespecialiseerd “). Maar ook de “vaktherapeut” ( psychomotorisch therapeut of creatief therapeut ) zal zich kunnen aanmelden enz. Binnen het CONO ( vervolg BIG Raad voor GGZ, GHZ en PG ) bespraken we lang de eisen te stellen aan beroepen in art 3 Wet BIG. Zelfs was er ooit een discussie of de “Psychotherapeut” wel passend was opgenomen! Het beroep “gezondheidszorgpsycholoog” werd na rijp beraad voorgedragen en erkend.( naast “arts, tandarts, apotheker, fysiotherapeut, verloskundige, verpleegkundige en meer recent: physician assistant, orthopedagoog-generalist en klinisch technoloog). Bedoeld zijn immers beroepen met een “eigen” basis op het brede terrein van de individuele zorg voor gezondheid. De (her-) registrering, toepassing van tuchtwet en titelbescherming zijn elementen hiervan.
Overigens kennen we ook een regeling waarbij de opleidingstitel BIG erkend wordt ( art. 34 ) .
Ter informatie: anesthesiemedewerker en OKassistent zijn bedrijfsopleidingen ( inservice CZO) binnen algemene ziekenhuizen voor medisch ondersteunende hulp. Na een mbo-4 opleiding ( ook verpleegkunde ) gezondheidszorg of HAVO kan men binnen drie leerjaren in deze functies worden aangesteld.
Mogelijk zal na de gewenste erkenning als art 3 basisberoep BIG de eventuele herregistratie van verpleegkundigen in deze functies kunnen vervallen. Nu geldt de bekwaamheid in deze functies voor verpleegkundigen als profiel ( ook wel “gespecialiseerd” genoemd ) van dit basisberoep. Voor de instroom als niet-verpleegkundige geldt dat niet. ( de gezondheidszorg brede basis van bijv. de MBO-verpleegkundigen ontbreekt in deze opleidingen ).