Zeker 780 gevallen van mazelen zijn er nu in Nederland bekend, maar dit aantal is een ,,grote onderschatting” van het werkelijke aantal ziektegevallen. De meeste mensen stappen namelijk niet naar de huisarts als ze besmet zijn met de ziekte. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.
Vorige week stond de teller op 613 geregistreerde gevallen. Tot nu toe zijn er 37 ziekenhuisopnames geweest, 11 meer dan vorige week.
Biblebelt
Verreweg de meeste mensen die besmet raken, vooral kinderen, wonen in de biblebelt, de strook van Zeeland tot West-Overijssel waarin veel strenggereformeerden wonen die hun kinderen niet laten inenten. Valle alle besmette gevallen is 96 procent niet ingeënt.
Naast jonge kinderen, zijn ook 6 gezondheidsmedewerkers besmet geraakt. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens hun werk. Vijf van hen waren niet gevaccineerd, eentje was dubbel ingeënt maar raakte toch besmet.
Piek
De stijging van het aantal mazelenpatiënten is geheel volgens verwachting van het RIVM, de grootste piek komt waarschijnlijk pas in het najaar.
Het RIVM kan geen inschatting geven van het werkelijk aantal besmettingen, maar baseert zich op ervaringen van de mazelenepidemie in 1999 en 2000. Toen lag het aantal besmettingen zo’n 10 tot 11 keer hoger dan het aantal geregistreerde gevallen. Dat bleek achteraf, na onderzoek. Het instituut is van plan om ook na deze epidemie onderzoek te doen op scholen om het echte aantal besmettingen vast te stellen. (ANP)