ACTUEEL

GGD ent 69 kinderen thuis in

De afgelopen maand zijn 69 kinderen uit bevindelijk gereformeerde kringen thuis gevaccineerd door de GGD Midden Nederland. Daar komen er niet veel meer bij, denkt GGD-arts Frits Woonink.

De inentingen volgen op een brief die de GGD stuurde vanwege de uitbraak van mazelen. "We hebben de brief in juni gestuurd. Het effect werkt langzaam uit. Iedereen heeft inmiddels wel zijn eigen afweging gemaakt", schat Woonink in.

Reformatorische scholen

De brief is gestuurd naar gezinnen die kinderen hebben op reformatorische scholen en die niet of slechts gedeeltelijk zijn ingeënt. Hoeveel mensen er precies zijn aangeschreven, heeft Woonink niet paraat. Hij schat dat tussen de 2 en 10 procent van de aangeschreven mensen uiteindelijk hun kinderen thuis heeft laten vaccineren.

Wat de beweegredenen zijn van ouders om thuis juist wel in te laten enten, kon Woonink niet zeggen. "In 1992 speelde de vrees voor sociale controle zeker mee. Mensen kwamen toen ook in het donker bij de huisarts. Maar we zijn inmiddels 20 jaar verder. Je kan zonder onderbouwing niet zomaar roepen dat die sociale controle nog steeds even groot is." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top