Thuiszorgconcern Meavita heeft voornamelijk zelf schuld aan zijn bankroet. Dat blijkt uit de rapportage van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ), die staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) woensdag openbaar heeft gemaakt, meldt het NRC.
Overheidssteun
De twee werkmaatschappijen Thuiszorg Groningen en Haagse Woon- en Wijkzorg (HWW) hebben vorige week 48 miljoen euro overheidssteun aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor sanering. Meavita was met 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten het op een na grootste zorgconcern van Nederland. Meavita ontstond in 2007 door fusies, leed tientallen miljoenen euro’s verlies en is nu ontbonden.
Interne factoren nekten Meavita
Voormalige bestuurders schreven de ondergang van Meavita vooral toe aan externe factoren: snel wisselende regels en krappere budgetten. Volgens de CSZ-rapportage daarentegen is de val van Meavita vooral te wijten aan interne oorzaken en terug te voeren op ontoereikend bestuur. Werkmaatschappijen gingen hun eigen gang, de concerntop was met pretentieuze, abstracte plannen bezig en greep onvoldoende in toen moeilijkheden naar boven kwamen. Problemen werden onderschat. CSZ noemt in het rapport veel risicovolle, innovatieve en mislukte projecten, waaraan Meavita veel geld verloor.
Het sterk onder kostprijs thuiszorg aanbieden in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning is volgens het college “niet de werkelijke oorzaak van de financiële problemen”.