Donorkinderen en ouders krijgen inzage in de administratie van Jan Karbaat van vruchtbaarheidskliniek Bijdorp in Barendrecht. Zij mogen hun medisch dossier inzien, maar de identiteit van de donor blijft geheim, zo meldt dagblad De Gelderlander.
Het archief van Medisch Centrum Bijdorp, waar van 1980 tot de sluiting in 2009 vrouwen zijn geïnsemineerd met donorzaad, is in 2014 door de inspectie voor de gezondheidszorg in beslag genomen, onderzocht en verzegeld. Stichting Donorkind vroeg de afgelopen jaren herhaaldelijk om openstelling. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was er veel tijd nodig om het archief onder te brengen.
Karbaat sjoemelde met donorzaad en gegevens. Ook verwekte hij tenminste 19 donorkinderen met zijn eigen zaad, bleek onlangs uit een DNA-vergelijking met een wettige zoon van de arts. Onderzoekers hebben grote twijfels bij de betrouwbaarheid van het archief en raden donorkinderen af de dossiers in te zien. Stichting Donorkind vindt dat informatie, hoe versnipperd ook, kan helpen in de verwerking.
Donorkinderen kunnen hun dossier alleen inzien na toestemming van hun moeder. Ook krijgen zij alleen inzage onder begeleiding van Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting (SDKB), die een speciaal loket opent voor vragen, aldus De Gelderlander.